Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Simhall. Är det rätt att erbjuda könsseparerade badtider?

Bawar Ismail, tf politisk redaktör: Tafsarna ska ut i kylan

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Bör kommunala badhus erbjuda könsuppdelade badtider? Frågan har aktualiserats, nu senast för att Eriksdalsbadet i Stockholm infört separata bubbelpooler för kvinnor och män på grund av sexuella trakasserier. När SVT Nyheter i höstas ringde upp 30 badhus runt om i landet uppgav sex stycken att de hade separata badtider för kvinnor.

I debatten förekommer olika argument för varför man skulle vilja införa könsuppdelade badtider. Ett är att man vill undvika tafs och sexuella trakasserier, som i fallet Eriksdalsbadet. Snacka om kapitulation! Att införa könsseparerade badtider för att undvika tafs är ju som att sopa undan all smuts under mattan. Visst, det ser kanske rent ut men vi vet alla att man bara lurar sig själv.

Problemet med män som tar sig rätten att ge sig på kvinnors kroppar berörs inte alls av könsuppdelade bad. En sådan åtgärd signalerar bara att samhället har gett upp. Att vi inte orkar eller vågar stå upp för vad som är rätt. I det här fallet är det väldigt enkelt. Sverige ska vara ett jämställt land. Här ska kvinnor och män kunna leva sida vid sida.

Själv växte min mor upp i ett land där könssegregation blev vardag. Livet under mullornas styre i Iran visar på det absolut värsta med samhällen som vill avskärma kvinnor från män. Plötsligt fick man åka i en könsuppdelad buss till en könsuppdelad skola.

Ska vi i jämställdhetens namn nu anamma kvinnohatarnas politik? Visst, könsuppdelade badtider låter inte så värst farligt. Men om utvecklingen fortsätter som den gör har vi snart könsuppdelade skolor, kollektivtrafik och Gud vet vad. Det var inte riktigt så jag tänkte mig ett jämställt och feministiskt Sverige.

Nej, vi ska inte kapitulera för dem som anser sig ha rätten att tafsa på kvinnor. Vad landets kommuner bör göra är att tillsätta närvarande badvakter och införa nolltolerans mot sexuella trakasserier. Kasta ut tafsarna, i deras bara underkläder, rakt ut i kylan. Bannlys dem från badhusen, för flera år framöver. Det är det enda rätta.

Men det som förbryllar mig mest, och som väcker så mycket frustration, är hur utvecklingen välkomnas av de som säger sig stå för jämställdhet.

Göran Edberg (S) säger till Sveriges Radio Halland (18/8/15) att Hylte kommun kan tänka sig att erbjuda könsuppdelade badtider igen efter att senaste försöket visade på lågt intresse. Varför? För att det kommit många nyanlända. Så argumentet lyder alltså att det kan finnas nyanlända som inte trivs i könsmixade badhus. Och dagens socialdemokrater ska vara för jämställdhet. Edbergs inställning visar på ett oerhört förakt mot de demokratiska värderingar som råder i samhället. Om det finns individer som har problem med att män och kvinnor badar i samma pool, så är det individerna i fråga som ska skylla sig själva. Samhället ska inte belöna deras unkna värderingar med könssegregation.

Nej, om vi nu ska gå bakåt i tiden på jämställdhetsområdet så kan jag lika gärna ta första bästa flyg till Iran eller Saudiarabien. Där är regimerna åtminstone konsekventa med att man vill leva på medeltiden.