Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Närkonsumerat. Slottsmöllans kraftstation levererar elkraft till bland annat företag som hyr in sig på Slottsmöllan. Bild: Mattias Karlsson

Mattias Karlsson: Svenskt välstånd går före laxarnas liv

Var och en är fri att välja sin elleverantör, men att bojkotta elkraft från Slottsmöllans kraftstation på grund av laxarna är långsökt.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det har blåst upp till en miljöstrid mitt i Halmstad. Föreningen Nissans vänner uppmanar nu Halmstadsborna att bojkotta det kommunala elbolaget Hem, vilket Hallandsposten rapporterar.

Anledningen är att Hem enligt föreningen säljer el från Slottsmöllans kraftstation i Nissan och att kraftverket utpekas som en dödsfälla för lax och havsöring.

Kraftstationens ägare, Slottsmöllans Fastighets AB, har på nätet blivit en måltavla för fiskevänner från när och fjärran som till varje pris vill att laxens väg uppför Nissan ska säkerställas. Men kritiken mot Slottsmöllan är missriktad, för företaget följer alla lagar och regler som finns för kraftstationen.

Dessutom uppger Hem:s kommunikationschef, Anders Bredfell, i dagens tidning att man inte längre säljer elkraft från Slottsmöllan till Halmstadborna.

Likt Nissans ständiga flöde, förändras samhället hela tiden. När vattenkraften successivt byggdes ut i Sverige under 1900-talet var det sällan som miljön och djurlivet stod i centrum. I stället möjliggjorde den nya energikällan en snabb utökning av det svenska välståndet

I dag när elkraften tas för given finns det fler avvägningar att göra och den påverkan vattenkraften haft och har på svensk natur ska givetvis också räknas in. Därför är de många omprövningar av landets vattenkraft som nu ska göras välkommen. Men detta kommer att ta lång tid – och måste få ta tid.

”Man ska komma ihåg att staten nu tar ett helhetsgrepp på all vattenkraft i landet, för att man ska ha en gemensam syn när olika intressen vägs samman”, sa Per Leander, miljövårdsdirektör på Länsstyrelsen i Halland, i en intervju med Hallandsposten (26/11).

Den svenska vattenkraften har en oerhört viktig roll i energiförsörjningen och utgör nästan hälften av all elproduktion i landet. Inte nog med att vattenkraften är fossilfri, den är också en förutsättning för att säkerställa balansen i det svenska kraftnätet genom sin förmåga att kunna lagra energi.

Visserligen är det de stora Norrlandsälvarna som står för den absoluta merparten av vattenkraften i Sverige. Men de småskaliga kraftverken ska inte underskattas, särskilt inte i händelse av en kris.

I valet mellan svenskt välstånd och laxens välbefinnande måste det göras viktiga avvägningar. Det valet är inte svårt.

Sedan kan det mycket väl vara så att det inte krävs större insatser för att säkerställa laxens väg förbi Slottsmöllan. Men att med all kraft ge sig på företaget som driver kraftstationen är att göra den klimatvänliga vattenkraften en otjänst. Det behövs inte mindre fossilfri energi i Sverige utan mer.

Framtiden ligger också i närproducerad elkraft, och där är Slottsmöllans kraftstation ett bra exempel att lyfta fram.