Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tobias Billström (M) talar i riksdagen inför misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson (S) i november 2019. I helgen bråkade de på Twitter istället. Bild: Claudio Bresciani/TT
Tobias Billström (M) talar i riksdagen inför misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson (S) i november 2019. I helgen bråkade de på Twitter istället. Bild: Claudio Bresciani/TT

Hannes Sjöberg: Svenska folket förtjänar bättre än pajkastning när barn skjuts

När en tragedi inträffar väntar man sig att politiker beter sig värdigt. I helgen som var sköts två barn i Flemingsberg och Moderaterna och Socialdemokraterna skämde ut sig.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I helgen sköts två barn i Flemingsberg. En tragedi utöver det vanliga och Sverige var fullt av oro för barnen. I plaskdammen som ibland kallas svensk politik utspelade sig däremot ett politiskt spel som kan liknas vid tjurfäktningen på julafton.

Vänsterpartiet blir arga, och Moderaterna blir ännu argare. Men argast av dem alla blir Morgan Johansson som inte får använda sin cape och sitt svärd.

Man kan tänka sig att politikerna i en sådan här situation har två val. Antingen helt enkelt beklaga vad som har hänt och önska att barnen tillfrisknar, eller att göra det och dessutom presentera politiska lösningar på problemet.

Men som alltid förvånar svensk politik, tyvärr inte åt det positiva hållet. Det tydliggjordes att valrörelsen har börjat. Även om de flesta av våra toppolitiker valde ett av de två alternativen fanns det några som valde en tredje rutt.

Att helt enkelt rulla sig i gyttja. ”Det här sker på din vakt, @johanssonmorgan. Barn skjuts i vårt land och vad gör du och regeringen? Vänder er på andra sidan i hängmattan?”. Så skrev Moderaternas gruppledare Tobias Billström på Twitter till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Johansson var inte sen att kontra med: ”Barn blir skottskadade och Moderaternas reaktion är att raljera och driva partipolitik. Det är ovärdigt.”.

Han har givetvis rätt i att det är ovärdigt att raljera, däremot är det fullt rimligt att oppositionen driver politik, även efter en tragedi.

Problemet är att Billström i stället för att driva politik bara kastade paj. Han är gruppledare för det största oppositionspartiet. Det är en självklarhet att han ska kunna kritisera regeringen, även vid kriser.

Det måste även den ansvariga ministern förstå. Johansson som har varit justitieminister sedan 2014 och innan dess var ordförande i riksdagens justitieutskott i fyra år är högst ansvarig för läget som Sverige befinner sig i nu.

Vill han ta på sig ansvaret för de positiva förändringar som gjorts under de åren måste han även kunna ta på sig ansvaret när samhället brister som det gjorde i helgen.

Det är drygt ett år kvar till det ordinarie riksdagsvalet. Jag kan lova både Billström och Johansson att pajkastning inte är vägen till valseger. Väljarna förväntar sig att politikens konflikter håller högre nivå än bråken som sker i rökrutan kvart i två på natten.

Det kommer bara bli värre när vi närmar oss valdagen.