Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stort avstånd mellan debatt och förverkligande

Den politiska debatten är basen för en levande demokrati.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Mellan detaljplan och fika blev det utrymning. Torsdagens kommunfullmäktige bjöd på en brandövning då hela fullmäktigesalen skulle utrymmas. Genom en nödutgång utrymdes salen och därefter en kort promenad över rådhustaken för att återsamlas mellan länsstyrelsen och kyrkan. Där räknades alla in, partigrupp för partigrupp.

Säkerhetsstrateg Patrik Svedenskiöld berättade att det var en övning på en väg ut från rådhussalen och tog upp vikten av att räkna in alla.

”Det här är livsavgörande”, sa han och menade att räddningstjänst behöver veta om det saknas någon. Alla vet vilken enorm risk för människoliv en brand kan utgöra. Att öva och ha beredskap för det värsta är därför viktigt.

De tunga ärendena lös med sin frånvaro på torsdagens dagordning, i stället var det desto mer av politisk debatt. Den hetaste debatten blev det om hälsoscheman apropå en interpellation från Hjärta för Halmstad. Debatt är viktigt, det är själva basen för en levande demokrati.

Det som dock gäller med det nuvarande politiska läget i Halmstad är avståndet mellan debatt och förverkligande är stort – så blir det när en politisk majoritet styr i kommunen.