Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalister dokumenterar en massgrav i Butja. Bild: Rodrigo Abd
Journalister dokumenterar en massgrav i Butja. Bild: Rodrigo Abd

Mattias Karlsson: Stoppa Rysslands folkmord nu

Nu krävs det att omvärlden agerar ännu mer för att stoppa de ryska vidrigheterna i Ukraina.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det var fullkomligt vidriga bilder som kom i helgen från krigets Ukraina. Efter att de ukrainska styrkorna återtagit staden Butja från de ryska styrkorna kom de första rapporterna om de fruktansvärda krigsbrott som begåtts där. Lik på gatorna, många har blivit skjutna till döds, bakbundna. Och de civila offren är många. Detta är fullständigt vidrigt, och kräver att de ansvariga ställs inför rätta och döms för sina brott.

Som om det inte var nog på vidrigheterna besvarade det ryska försvarsdepartementet anklagelserna om krigsbrott med att bilderna från Butja är ”fabricerade av Ukraina”. Det är en fullkomligt bisarr undanflykt, och fullkomligt felaktig.

Foton, mobilfilmer och vittnesmål från invånare är tydliga med vad som har hänt. Den ryska armén har begått förskräckliga övergrepp och med en fullständig likgiltighet inför andra människors liv. Och detta har drabbat civila invånare utan en möjlighet att försvara sig själva. Det manar alla som kan göra något att handla, och ställa de skyldiga inför rätta.

Mer än fem veckor efter att Ryssland inledde sin vidriga invasion av Ukraina är det fortfarande svårt att greppa att det pågår ett krig i Europa. Skulden för detta ligger kort och gott i huvudsak på Vladimir Putin. Hans agerande påminner inte så lite om Rysslands imperialism där man i århundrade efter århundrade har kuvat befolkningen ju längre österut som det ryska riket expanderade i Asien. Denna imperialism borde verkligen höra historien till. Därför är det så viktigt att omvärlden gör allt för att kuva Putins storryska mardröm.

Visserligen har omvärlden reagerat kraftfullt på helgens hemskheter och lovat att ytterligare skärpa sanktionerna mot Ryssland. Men frågan är om det räcker. Nu krävs det i stället att man ännu mer stärker Ukrainas förmåga försvara sitt land och skydda sin befolkning, det vill säga att mer vapen skickas.

Dessutom är det dags att ta det där sista svåra steget för många länder i Europa, att helt stänga av gas- och oljeimporten från Ryssland. För varje dag som den ryska exporten av de fossila energikällorna fortgår är Europa med och finansierar kriget mot Ukraina.

Rysslands hämningslösa folkmord i Ukraina måste få ett slut. Det måste vara västvärldens främsta prioritet nu. Genom mer stöd till Ukraina, och genom att helt strypa gas- och oljeimporten från Ryssland.

Därefter ska de ansvariga för krigsbrotten ställas inför rätta. Förr eller senare kommer rättvisan att hinna ikapp verkligheten.