Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Östra stranden – inte en plats för motorcyklar. Bild: Roger Larsson
Östra stranden – inte en plats för motorcyklar. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Stoppa endurotävlingen på Östra stranden

Motorcyklar hör inte hemma på en sandstrand.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vad har strandskyddet och terrängkörningslagen för något värde om länsstyrelse och kommun släpper fram en motorcykeltävling på Östra stranden i Halmstad? Ja, det kan man verkligen undra.

Endurotävlingen som skulle hållas den 20 mars är nu uppskjuten till hösten på grund av coronapandemin. Men faktum kvarstår, Länsstyrelsen i Halland har gett dispens från terrängkörnings- lagen och godkänt att det ska köras motorcyklar på sandstranden.

Det beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Göteborg men den fastslog att länsstyrelsen gjorde rätt i att ge dispens, vilket HP rapporterat om. Arrangörerna till tävlingen uppger också att de fått hjälp av kommunens bolag Destination Halmstad, varför man kan anta att även Halmstads kommun ställer sig bakom att det ska köras motorfordon på Östra stranden.

Förvisso rör det sig om en begränsad tävling på cirka fem timmar. Ändå är det mycket märkligt att släppa fram detta evenemang med tanke på det skydd som faktiskt omfattar så gott som alla sandstränder i landet, det vill säga strandskyddet och terrängkörningslagen.

Som Hallandsposten har rapporterat är också stugägare på Östra stranden upprörda över att tävlingen ska hållas där. Med rätta.

Förra sommaren var det någon eller några personer som grävde ett nytt utlopp för Nyrebäcken i Tylöbäck. Detta polisanmäldes som ett miljöbrott men polisen lade ner utredningen efter bara en vecka. Strandgrävarna är fortfarande okända.

Det intressanta i detta sammanhang var att Halmstads kommun året innan ansökt om att få räta ut bäcken för att på så sätt ge mer utrymme till en beachvolleybollturnering men fått nej av länsstyrelsen. Där gjorde den statliga myndigheten det rätta, att okända miljömarodörer sedan ändå gräver upp bäcken kan inte länsstyrelsen lastas för.

Men när nu både kommunen och länsstyrelsen tycks vara på samma linje är läget annorlunda, då blir det grönt ljus för en endurotävling på stranden.

Här kommer en uppmaning till Halmstads kommun och Länsstyrelsen i Halland. Tänk om och gör det rätta. Stoppa endurotävlingen på Östra stranden. Motorcyklar hör inte hemma på en sandstrand.