Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraten Stina Isaksson tar inte sitt ansvar som politiker. Bild: Roger Larsson
Sverigedemokraten Stina Isaksson tar inte sitt ansvar som politiker. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Stina Isaksson har gjort sig skyldig till hyckleri

Stina Isaksson har inte bara förbrukat sitt förtroende när hon spred hemliga uppgifter. Hon har också gjort sig skyldig till hyckleri.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ett brott har begåtts inom omsorgen i Hylte kommun i och med att någon förra året läckte sekretessbelagda uppgifter om en omsorgstagare. Dessa uppgifter spreds sedan av SD-politikern Stina Isaksson på hennes egen Facebook-sida samt på forumet Diskus Hylte.

Det handlade om känsliga och personliga uppgifter om en vårdtagare inom den kommunala omsorgen, uppgifter som har spridits till många.

Eftersom uppgifterna som Isaksson spred påminde mycket om innehållet i en avvikelserapport gjorde Hylte kommun både anmälan till Ivo och en polisanmälan om ett misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Som Hallandsposten kan avslöja är det SD-politikern Suzana Wiman som är misstänkt för att ha spridit de sekretessbelagda uppgifterna. Hon sitter som ledamot i kommunfullmäktige. Hon sitter också som en av fem ledamöter i omsorgsnämnden. I nuläget är Wiman bara misstänkt för brottet, och det är inte ens säkert att det kommer att väckas åtal mot henne. Att Suzana Wiman också har en anställning inom kommunala omsorgen gör det hela än mer komplicerat.

I kontakt med HP kommenterar Wiman kort att det som har hänt är olyckligt och att hon välkomnar en utredning. Det är alldeles för tidigt att föregripa den rättsliga processen, som nu får ha sin gång.

Däremot kan man konstatera, då som nu, att Stina Isaksson agerade mycket omdömeslöst när hon spred de känsliga uppgifterna på Facebook.

Men inte nog med det, det är direkt oansvarigt att som enskild politiker sprida hemliga uppgifter om enskilda personer. Uppgifter som är sekretessbelagda är det av en orsak. Förvisso kan man tycka att uppgifterna inte borde vara hemliga men det är en helt annan sak att ändå sprida dem för en större publik – vilket Stina Isaksson uppenbart har gjort. Bara i detta har hon förbrukat sitt förtroende.

Det som nu rullas upp när HP på nytt intervjuar Isaksson pekar i samma riktning. Stina Isaksson tycker fortfarande inte att hon har gjort något fel när hon spred de sekretessbelagda uppgifterna. Med andra ord vill Isaksson inte agera varken för sin egen del eller gentemot den misstänkta SD-politikern.

Detta är särskilt illa eftersom det dröjer länge innan väljarna har möjlighet att säga sitt i nästa val. I det läget bör i stället SD:s Hallandsdistrikt agera. Det gjorde man inte i höstas. Om partiet överhuvudtaget har någon form av ansvarskänsla är det definitivt läge att agera nu.

Om man som politiker anser att det är viktigt att följa lagar och regler så bör de också gälla lika för alla. Allt annat kan man bara benämnas som hyckleri.

Stina Isaksson har inte bara förbrukat sitt förtroende när hon spred hemliga uppgifter. Hon har också gjort sig skyldig till hyckleri. Det är förvisso inte ett brott, men däremot klingar det illa gentemot de väljare man är satt att företräda.

Valet tycks därför stå mellan att avgå eller att fortsätta sin politiska karriär som en som anser sig stå över lagens mening. Det valet borde vara givet.