Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Presidentens agerande är farligt, både internationellt och för USA.  Bild: Charlie Neibergall
Presidentens agerande är farligt, både internationellt och för USA. Bild: Charlie Neibergall

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: En vildhjärna på världens mäktigaste position

Följderna av Donalds Trumps agerande är katastrofala. Den globala världsordningen, Pax Americana, håller på att rämna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

De senaste dagarna har Donald Trump fortsatt sina allt märkligare utfall på Twitter. I ett enda inlägg lyckades han med konststycket att ge den amerikanske försvarsministern fel efternamn, hävda att han ”räddar oljan” utan närmare förklaring samt påstå att USA tar hem soldater från Mellanöstern – när de i själva verket bara flyttas från Syrien och Irak.

Tillbakadragandet från norra Syrien är dock ett för kurderna och region- en förödande faktum. Bilderna på sönderbrända barn – och på Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans ryske kollega Vladimir Putin när de leende skakar hand – borde stämma till eftertanke. Men icke.

Donald Trump övergav över en natt de kurder som på marken har stridit framgångsrikt – men med stora förluster – mot IS. Därefter har han kommenterat det med att kurderna inte var med i offensiven i Normandie i slutet av andra världskriget och att USA aldrig borde ha engagerat sig i Mellanöstern.

Vidare är osanningarna i Donald Trumps utsagor närmast oräkneliga, men Washington Post har listat drygt 13 000 falska eller missledande påståenden sedan han blev vald till president. Frekvensen på Donald Trumps twitterkonto har också gått upp från en hög nivå till en uppseendeväckande ström av osammanhängande meddelanden sedan riksrättsprocessen mot honom inleddes.

Följderna är katastrofala. Den globala världsordningen, Pax Americana, håller på att rämna. Säkerheten i Europa och på handelsvägarna över världshaven försämras när världens största liberala demokrati lämnar walk over.

Att Trump sviker allierade bidrar till en fundamental osäkerhet. För oss i Europa är det också ett allvarligt problem att Trump ogillar EU. Amerikanska generaler vittnar dessutom om hur Trump inte lyssnar på råd och rekommendationer och att hans twittrande påverkar hur hangarfartyg flyttar sig efter överbefälhavarens nycker.

Ekonomer beskriver hur Donald Trump inte begriper de mest grundläggande sambanden om handel och varför hans handelskrig mot framför allt Kina urholkar välståndet.

Många frågar sig vad USA:s nya doktrin ”America first” kommer att betyda långsiktigt och vad uppsidan med den amerikanska presidentens politik faktiskt är för USA. Vari består logiken? Men frågan är felställd. Det borde vara uppenbart att Trump inte är tillräknelig. Han saknar impulskontroll, har klara narcissistiska drag och är inte vän med sanningen.

George Conway – jurist, republikan och gift med Trumps rådgivare Kellyanne Conway – tog bladet från munnen i en lång artikel i tidskriften The Atlantic för ett par veckor sedan. Han beskriver alla tecknen på att något inte står rätt till hos Donald Trump och att fler borde inse att han inte är lämplig att inneha presidentämbetet. Och det har ingenting med Trumps politiska hållning att göra.

Att ha en oberäknelig vildhjärna på världens mäktigaste position är däremot farligt. Inte minst i en tid då auktoritära ledare i bland annat Kina, Iran, Ryssland och Turkiet flyttar fram sina positioner.

Tillåts de dominera blir världen en betydligt mörkare plats. Så småningom även för de amerikanska väljarna, men då kan det vara för sent.