Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lysande. Folk på landsbygden är vanliga människor men med lite bättre koll på livet. Bild: Janerik Henriksson/TT
Lysande. Folk på landsbygden är vanliga människor men med lite bättre koll på livet. Bild: Janerik Henriksson/TT

Viktor Karlsson: Småstadsbor har förstått mer än storstadsbor

Politiker borde sluta prata om landsbygdspolitik. Folk utanför storstäderna är som folk är mest, fast med lite bättre koll på livet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Lagom till det stundande riksdagsvalet verkar partierna ha fått upp ögonen för att det finns ett Sverige utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Vid partikongresserna inför valåret fokuserade både Ebba Busch (KD) och Nooshi Dadgostar (V) på landsbygden och bruksorterna.

”När vi möter väljarna nästa år så gör vi det som Sveriges nya främsta småstads- och landsbygdsparti”, sa Ebba Busch framför jublande partimedlemmar i november 2021.

Alla Sveriges riksdagspartier har en landsbygdspolitisk talesperson. Däremot finns det ingen storstadspolitisk talesperson. Jag tycker att det säger en hel del. Att över huvud taget prata om landsbygdspolitik som ett eget sakpolitiskt område, implicerar att alla annan politik är för storstäderna.

En politiker som verkar ha förstått detta är Liberalernas Johan Pehrson. När partiledaren fick frågan om varför en person som bor på landet, snusar och kör Volvo ska rösta på Liberalerna, svarade han:

”Då ska man rösta på Liberalerna för att vi sätter skolan först.”

Det är ett klockrent svar. Inte för att alla på landsbygden bryr sig om skolan, utan för att svaret förmedlar att den vanliga politiken är landsbygdspolitik.

På landsbygden finns det fler människor som tycker om snus, diesel, dansband och hästar. Men de personerna bryr sig fortfarande om skola, sjukvård och skatter.

Som en person som har vuxit upp i en liten kommun kan jag också avslöja att det finns gott om folk i småstäder som inte gillar dansband och hästsport. Småstadsentreprenörerna spelar padel och landsbygdsungdomarna nätshoppar kläder som influensers rekommenderar. Det är på många sätt väldigt likt storstäderna.

Likheterna till trots, känner alla som har vuxit upp i en mindre ort till föraktet mot storstadsborna, framför allt de från Stockholm. Ibland är det befogat.

När den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa att stockholmare är smartare än lantisar, fick det stor uppmärksamhet. De stora reaktionerna berodde nog inte bara på att landsbygdsbor upplevde uttalandet som falskt. Orden sätter nämligen även fingret på den arrogans som många utanför storstäderna upplever som kärnan i problemet med stockholmare.

Jag tror att många storstadsbor växer upp i en bubbla som ger en snäv världsbild och minskar förståelsen för hur andra människor resonerar. Därför finns det mycket som storstadsbor aldrig kommer att förstå.