Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna Krissi Johansson och Stefan Pålsson förbereder presentationen av sitt partis budgetförslag. Bild: Jari Välitalo
Socialdemokraterna Krissi Johansson och Stefan Pålsson förbereder presentationen av sitt partis budgetförslag. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Slopade besparingar på kommunens verksamheter är att föredra

I pandemins spår är det välkommet att helt slopa besparingskraven på kommunens verksamheter.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vi går mot ljusare tider, men också mot en osäker tid för Halmstads ekonomi. Inte för att det väntar dåliga tider för kommunen men hur nästa års budget ska se ut är det faktiskt ingen som säkert kan svara på i dag. Detta trots att två olika budgetförslag har lagts fram.

För ett par veckor sedan presenterade Alliansen sitt förslag och på fredagen var det dags för Socialdemokraterna att presentera sitt. Den stora skillnaden i de två budgetförslagen ligger i att Socialdemokraterna helt tar bort besparingskraven på 66 miljoner kronor på nämnderna medan Alliansen lättnader ligger på 28 miljoner.

Skillnaden, 38 miljoner, är också den skillnaden i rörelseresultatet för nästa år där Alliansen räknar med ett överskott på 107 miljoner och S på 69 miljoner.

Det är nästan en fråga om tycke och smak, så små är de faktiska skillnaderna i kronor och ören mellan Alliansens och Socialdemokraternas budgetförslag. Skillnaden på 38 miljoner kronor ligger på runt 6 promille av kommunens hela budget på cirka 6 miljarder kronor, och denna skillnad består alltså främst i att S helt vill ta bort de liggande effektiviseringskraven, läs besparingarna, på nämnderna.

Bakgrunden är så klart den pågående pandemin som har satt hårt tryck på mycket av kommunens verksamheter.

Skillnaderna mellan de två budgetförslagen ligger i övrigt på enskilda satsningar. Alliansen vill få bort fåglarna från centrum och satsa på fler trygghetskameror medan S vill satsa på ett nytt kallbadhus och stärka tryggheten genom mer samarbete med polisen.

Den 14 juni ska kommunfullmäktige ta beslutet om budgeten för nästa år. I och med att varken den styrande Alliansen eller Socialdemokraterna har egen majoritet är det de andra partierna som kommer att fälla avgörandet om vilken budget som Halmstad får för nästa år.

Halmstad går alltså fram till dess mot en osäker tid, även om skillnaden är minimal.

Men med tanke på att pandemin haft en stor påverkan på kommunens verksamheter under det gångna året är Socialdemokraternas helt slopade effektiviseringskrav att föredra framför Alliansens lättnader.