Grönt är inte alltid så miljövänligt.
Grönt är inte alltid så miljövänligt. Bild: Jari Välitalo

Släpp prestigen Hem, och börja tänka om

Den gröna plastpåsen för matavfall blev långt ifrån en succé i Halmstad. När Hem nu måste byta till en nyproducerad plast i påsen är det hög tid att göra ett rejält omtag om den gröna påsens fortsatta existens.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sommaren 2017 infördes den gröna plastpåsen för matavfall i Halmstad. Sedan dess har det mest varit problem, framför allt med att det slängs annat än just matavfall i påsen, vilket leder till att den inte kan återvinnas som gödsel på åkermarken.

Som om detta inte var nog så tvingas Halmstad energi och miljö, Hem, att inom drygt ett år byta ut plasten i påsen. Från den 1 januari 2023 får påsen inte längre vara av återvunnen plast utan måste ersättas av en plast som är livsmedelsklassad, vilket innebär att den måste bara nyproduceras. Detta rapporterar Hallandsposten om i dagens tidning.

ANNONS

”Vi tycker detta är jättedumt. Hela vår verksamhet handlar om återbruk så det är klart att vi vill trycka på det. Nu får vi i stället köpa in en påse som tillverkats av helt nyproducerad plast”, säger Joakim Lind, verksamhetsområdeschef för återvinning på Hem, till HP.

Återvinning blir en allt viktigare del av vår vardag, där den enskilde medborgaren kan göra en insats i den så nödvändiga klimatomställningen. Det gäller att hushålla med våra resurser. Där kan återvinningen spela en central roll. Men då vill det till att det också går att göra rätt för sig, och kan medverka till ett mer hållbart samhälle.

Sett i det perspektivet är givetvis återvinning av matavfallet en viktig del, antingen för att tillverka energi i form av biogas eller som i Halmstads fall, att matavfallet omvandlas till en slurry som används till att gödsla åkermarken. Men då vill det till att så mycket som möjligt av matavfallet återvinns och att det inte slängs annat i den gröna plastpåsen.

Tyvärr fungerar det inte så bra i något av fallen i Halmstad. Av den anledningen har denna ledarsida sida vid ett flertal gånger förespråkat att den gröna plastpåsen byts ut till en brun papperspåse.

ANNONS

Att Hem måste byta ut sina påsar av återvunnen plast och ersätta dem med nyproducerad plast är verkligen inte bra. Det är helt kontraproduktivt. Men det finns ändå all anledning att göra ett omtag av den gröna påsens existens i Halmstad. Först och främst, det blev inte som det var tänkt.

I dag ligger Hem långt från de uppsatta målen för hur mycket matavfall som skulle ha återvunnits till dags dato. Utöver det så finns det ingen större poäng med att använda just plastpåsar i hanteringen av matavfall. När andra kommuner med framgång har bruna plastpåsar för matavfall borde Halmstad kunna dra lärdom av detta. Förvisso skulle en sådan hantering kräva fler avfallsbilar eftersom det innebär en separat hantering av matavfallet. Men den nackdelen kan säkert uppvägas av alla de fördelar som troligen väntar med en brun papperspåse.

Att Halmstadborna i dag sorterar sitt matavfall i gröna påsar och sedan slänger dem i samma tunna som för det övriga restavfallet för att det sedan ska separeras på en sorteringsanläggning visar hur bakvänt systemet är. Det känns helt onödigt att något som redan är separeras blandas på nytt.

Det är hög tid för Hem, och i förlängningen de ansvariga politikerna, att se över det nuvarande systemet med plastpåsar. I stället för att backa in framtiden och tvingas att byta till påsar av nyproducerad plast finns det ett bra tillfälle att se över den gröna plastpåsens fortsatta existens.

ANNONS

Att hålla fast vid en dålig lösning för matavfallet blir inte bättre med tiden, snarare tvärtom. Så släpp prestigen Hem, och börja tänka om. Låt det gröna bli brunt.

ANNONS