Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thorengruppen stoppas från sin fortsatta expansion i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT
Thorengruppen stoppas från sin fortsatta expansion i Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Skolkoncernernas vinstjakt undergräver skolans uppdrag

Att Skolinspektionen stoppar Thorengruppens fortsatta expansion i Sverige är välkommet. Men först den dag då vinstintresset inte längre styr den svenska marknadsskolan kan undervisningen få sin rättmätiga plats i skolan – i centrum.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Friskolekoncernen Thorengruppen hade stora planer på att expandera sin skolverksamhet i Sverige. Men nu stoppar Skolinspektionen detta genom att ge avslag på totalt 28 ansökningar om nyetableringar eller utökning av deras skolverksamhet. Därmed stoppas också Thorengruppens planer i Halmstad, vilket HP rapporterar om i dagens tidning.

Bakgrunden till Skolinspektionens beslut är allvarliga brister på Thorengruppens skolor i Älmhult, Solna och Sundsvall.

”Vi bedömer att bristerna är sådana att vi inte kan godkänna nya tillstånd, det är den som ansöker om tillstånd som ska visa att det finns förutsättningar att följa de bestämmelser som gäller för skolan, och det har man i nuläget inte gjort”, säger Carin Clevesjö, enhetschef för tillståndsenheten på Skolinspektionen, i en intervju med ledarredaktionen.

Det var i somras som det rapporterades att friskolan Thoren Framtid Älmhult under två års tid inte haft någon undervisning i geografi. Utöver det hade eleverna heller inte haft någon historia på schemat det senaste halvåret. Skolinspektionen var inte nådig i sin kritik av skolan, som har fram till i början av nästa år att rätta till bristerna, annars väntar vite på 500 000 kronor.

Liknande kritik och hot om viten har Thorengruppens skolor i Solna och Sundsvall också fått. Det är alltså dessa brister som Skolinspektionen tar fasta på när man nu på bred front stoppar Thorengruppens vidare expansion.

I Halmstad planerar dock Thorengruppen att gå vidare med planerna på att starta en gymnasieskola i Halmstad, eftersom man sedan tidigare har ett tillstånd att starta tre program.

Det är något paradoxalt. Skolinspektionen stoppar på ett bräde ett stort antal nyetableringar och utökningar som Thorengruppen vill genomföra. Detta på grund av att de allvarliga brister som skolkoncernen har i befintliga skolverksamheter. Men när det gäller redan godkända tillstånd får Thorengruppen gå vidare, som till exempel i Halmstad.

Förvisso uppger Carin Clevesjö för ledarredaktionen att Skolinspektionen alltid gör en så kallad etableringskontroll innan en friskola drar i gång sin verksamhet på allvar men en sådan kontroll lär Thorengruppen klara av – om man verkligen skärper sig.

Thorengruppen är en av de fem största friskolekoncernerna i Sverige. Förra året hade koncernen en omsättning på nästan 1,8 miljarder kronor på sina 58 skolor. Rörelseresultatet landade på 201 miljoner kronor, vilket motsvarar en vinstmarginal på 11 procent. Var tionde skolpeng som går till Thorengruppen går alltså inte till elevernas skolgång. Givetvis går detta också ut över elevernas undervisning.

De brister som Thorengruppens skolor har uppstår alltså inte ur tomma intet. I stället har vi i Sverige ett skolsystem där friskolekoncerner drivs av vinstintressen, och därmed hela tiden vill dra ner på kostnaderna för sina skolverksamheter. Denna vinstjakt drabbar givetvis eleverna, om det så handlar om större klasser, färre utbildade lärare eller att dra ner på läromedel eller annan utrustning. Utöver det vill vinstdrivande friskolor gärna locka till sig mer lättundervisade, läs lönsamma, elever, för att på så sätt ytterligare pressa ner kostnaderna och i förlängningen öka vinstmarginalerna.

När en skola främst handlar om hur lite pengar den får lov att kosta kommer det givetvis att gå ut över kvaliteten på undervisningen.

Det är precis detta som är innebörden av den marknadsskola som vi har i Sverige i dag, och som undergräver idén om en skola som är likvärdig för alla barn.

Så länge som vinstintresset tillåts styra den svenska skolan finns det inte någon som helst möjlighet att det fria skolvalet skulle leda till högre skolkvalitet, vilket var en tanke från början.

Det är mycket välkommet att Skolinspektionen nu stoppar Thorengruppen från att breda ut sin undermåliga verksamhet i Sverige. Men en ökad kontroll av dagens alla skolor i Sverige räcker inte, det behövs genomgripande reformer för att kunna nå målet om en likvärdig skola där alla elever ges lika möjligheter.

Först den dag då vinstintresset inte längre styr den svenska marknadsskolan kan undervisningen få sin rättmätiga plats i skolan – i centrum. Den dagen måste vi alla kämpa för att nå.

LÄS OCKSÅ: Så som det står skrivet i skollagen

LÄS OCKSÅ: Varför ska man rösta på Christofer Lundholm?

LÄS OCKSÅ: ”Därför ska man rösta på Christofer Lundholm”