Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Privatsak. Religiösa inslag bör inte få förekomma i skolan.

Mattias Karlsson: Skolan ska integrera elever som står utanför

Skolan ska inte vara en arena för segregering. Därför bör religiösa friskolor förbjudas.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det finns tillfällen då ett parti tar bladet från munnen och låter en företrädare vara hur tydlig som helst.

”Jag har ju själv upplevt religiöst förtryck i skolan när jag gick i Iran. Jag kan inte förstå att vi har tillåtit den här typen av fenomen att förekomma i svensk skola. Det är så långt ifrån de svenska värderingar som präglat det här samhället. För mig som socialdemokrat är det här en självklar fråga. Vi måste få bort de här skolorna och fokusera på en skola som respekterar våra värderingar.”

Det sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Sveriges Radio i samband med att Socialdemokraterna på tisdagen presenterade ett nytt vallöfte, att förbjuda religiösa friskolor.

Anledningen till att man vill förbjuda dessa skolor är att de leder till ökad segregation och vidgade klyftor.

”Vi har sett fall med systematisk uppdelning på grund av kön, till exempel i lektioner men också på bussar”, sa gymnasieminister Anna Ekström (S) på tisdagens presskonferens.

I dag är det förbjudet med konfessionella inslag i undervisningen, men det är till exempel tillåtet på morgonsamlingar och under lunchrasten. Socialdemokraterna vill nu förbjuda även dessa inslag. Dock vill partiet undanta de nationella minoriteterna, som till exempel judar, romer och samer.

Debatten om religiösa friskolors vara eller icke vara har pågått länge. Det är framför allt muslimska friskolor som debatten har handlat om, men faktum är att av Sveriges cirka 70 friskolor med konfessionell grund har ungefär 80 procent en kristen inriktning. Det finns i dag ingen riksdagsmajoritet för att förbjuda dessa skolor.

Sedan tidigare vill Liberalerna och Sverigedemokraterna förbjuda nya religiösa friskolor. S vill gå ett steg längre.

Socialdemokraterna har sedan tidigare kongressbeslut på att skolor med så kallade konfessionella inslag ska förbjudas, och nu söker partiet väljarnas stöd för detta.

Det är ingen hemlighet att Socialdemokraternas regeringskollega Miljöpartiet inte gillar förslaget. Men i stället för öppen kritik inom regeringen väljer MP att ligga lågt och hänvisa till en nyligen tillsatt utredning om regelverket kring religiösa friskolor.

Skolan är på många sätt en spegel av samhället. Det som sker i det omgivande samhället får ofta en direkt påverkan på skolans verksamhet. Förändras samhället förändras också skolan.

I det här samspelet mellan skola och samhälle är det därför viktigt att hålla fast vid vissa principer, som att eleverna lär sig grundläggande värderingar om allas lika värde och att ha respekt för varandra.

Ett annat tydligt uppdrag för skolan borde också vara att integrera de elever som av olika anledningar står utanför samhället.

Därför är det bra att Socialdemokraterna nu sätter ner foten i frågan om religiösa friskolor. Förhoppningsvis följer fler partier efter.