Den nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, här flankerad av bostadsminister Johan Davidsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Den nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom, här flankerad av bostadsminister Johan Davidsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Bild: Sören Andersson/TT

Skolan har fått en ny minister med ett tydligt uppdrag

Magdalena Andersson gör en rockad i skolpolitiken, och in kommer ett oprövat kort. Men den nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom kan vara ett värdefullt trumfkort i de kommande förhandlingarna om skolpolitiken.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Äntligen stod statsministern i talarstolen. Efter en turbulent vecka i riksdagen kunde Sveriges nyvalda statsminister Magdalena Andersson på tisdagen läsa upp sin regeringsförklaring och presentera sin nya laguppställning.

Med tanke på att regeringen kommer att bestå av ett parti med 100 mandat i riksdagen blir det fokus på samarbete fram till valet nästa år. Av detta kan man förstå att det inte var så mycket som stack ut i Anderssons tal.

Hon fokuserade framför allt på tre områden, brott och kriminalitet, den gröna omställningen och att ta tillbaka kontrollen över välfärden som hon beskriver det. Mest fokus lade hon på just att bekämpa gängkriminaliteten med en rad olika lagskärpningar, vilket kan ses som ett närmande till högerblockets politik inom området.

ANNONS

Att till varje pris vilja ha regeringsmakten men att behöva söka stöd för sin politik i riksdagen är en klassisk socialdemokratisk position. Frågan är bara vad Magdalena Andersson och hennes regering hinner åstadkomma under tiden fram till valet om drygt nio månader.

Ett område där den nya regeringen faktiskt kan göra stor nytta på denna korta tid är inom skolpolitiken.

Med tanke på de allvarliga konsekvenserna av dagens marknadsskola där skillnaderna mellan elever och skola blir allt större behövs det en radikal omläggning av skolpolitiken. Det finns också långt gångna planer från regeringen att i vår lägga fram förslag på förändringar i bland annat resursfördelningen mellan kommunala och fristående skolor, det vill säga en differentierad skolpeng.

Därför var det aningen förvånande att Magdalena Andersson gör en rockad och att Anna Ekström blir minister för den högre utbildningen och därmed lämnar över skolfrågorna till den nya det nya statsrådet Lina Axelsson Kihlblom.

Den nyutnämnda skolministern är i politiska sammanhang ett oprövat kort, men hon har en gedigen bakgrund inom skolans värld, bland annat som skolledare, utbildningschef och senast som förvaltningschef.

Ser på man krasst på Magdalena Anderssons regeringsförklaring nämndes inte skolan med mer än ett fåtal meningar där hon bland annat tog upp att kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor, och att de också ska ha tillräckliga resurser för det.

ANNONS

En mer utförlig skolpolitik presenterade i stället Lina Axelsson Kihlblom på en presskonferens efter att hon blivit utsedd till statsråd.

”Skolan ska rusta de unga med kunskaper som de behöver oavsett bakgrund. Om vi inte lyckas med det här så måste samhället ta över kontrollen över skolan. Då ska varje elevs rätt till kunskap vara i fokus, inte börskurser eller religiös påverkan”, sa Lina Axelsson Kihlblom.

Vart skolpolitiken tar vägen i vår kan anas ännu tydligare av en sylvass debattartikel som den nya skolministern skrev tidigare i höstas. I texten tog hon upp sina erfarenheter som rektor på en fristående skolkoncern, och där hon behövde minimera de elever som kosta mycket för att klara skolans budget och behålla sitt jobb.

”Jag hade krav på att leverera en vinst. Det uttalades aldrig öppet, men den elevpeng jag fick var redan avskalad från ägarhåll”, skrev hon då (Skolvärlden.se 6/10).

Lina Axelsson Kihlblom konstaterar också att ”Flugornas herre” som norm på skolområdet leder till ett ”Flugornas herre” bland barnen.

Det underförstådda budskapet från Axelsson Kihlbom är att skolans resurser ska gå till skolans undervisning, och att dagens skolsystem kan vara en grogrund för den utslagning av elever som sker i dag i socialt utsatta områden.

ANNONS

För att nå framgång för sin politik behöver den nya skolministern samla ett brett stöd i riksdagen. Med tanke på de tidigare låsta positionerna där framför allt högern motsätter sig varje förändring av det nuvarande skolsystemet har Lina Axelsson Kihlblom en svår utmaning framför sig.

Men förhoppningsvis kan hennes nära erfarenheter från dagens skolsystem vara ett trumfkort i de kommande förhandlingarna om skolpolitiken med riksdagens olika partier. Dessutom är skolan ingen höger-vänster-fråga utan dess framtid är viktig för oss alla.

För skolans, och hela landets bästa, kommer här ett tydligt budskap till den nya skolministern: Lycka till i kampen för en mer likvärdig skola!

ANNONS