Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hovrätten menar att det skövlade skogen har förändrat områdets utseende påtagligt för lång tid framöver. Bild: Jari Välitalo
Hovrätten menar att det skövlade skogen har förändrat områdets utseende påtagligt för lång tid framöver. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Skogsskövling leder till kännbart fängelsestraff

Det ska inte löna sig att fälla någon annans träd. Det visade hovrättens dom på fredagen mot den åtalade Jan Widikson.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det har varit en lång och utdragen rättsprocess om den skövlade strandskogen i Tylösand. En viktig milstolpe nåddes på fredagen då hovrätten meddelade sin dom.

Den åtalade, Jan Widikson, döms till fängelse i ett år och tre månader. Det innebär att Widikson nu måste sitta i fängelse. Utöver det döms Jan Widikson till att betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd till Halmstads kommun.

Rättsprocessen i hovrätten har handlat om en överprövning av tingsrättens dom från i höstas. Vad gäller skuldfrågan så gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten, och fäller Jan Widikson för anstiftan till grov skadegörelse. Den springande punkten har i stället varit att avgöra skadeståndets storlek av den skövlade skogen på en kommunal fastighet. Och där höjer hovrätten skadeståndet rejält jämfört med tingsrätten.

En viktig del för domstolarna har varit att bedöma om de olovligen avverkade träden kan återanskaffas med likvärdiga träd. Det ansåg tingsrätten inte var möjligt, och Jan Widiksons skadestånd till kommunen uppskattades då till 500 000 kronor för värdeminskningen av kommunens fastighet.

Hovrätten gör en liknande bedömning i denna centrala del av domen. Förvisso menar hovrätten att det går att återanskaffa träden, men att det inte går att visa vilken sorts träd det har varit och hur de har sett ut. Därför ska skadeståndets storlek bedömas efter värdeminskningen av kommunens fastighet.

Men hovrätten skriver sedan att tingsrätten gjort en ”alltför försiktig värdering” av skadans omfattning, och bestämmer därför skadeståndet till 2,5 miljoner kronor. Det är förvisso långt från de 20 miljoner kronor som kommunen har yrkat på, men det är också rejält över den nivån för när påföljden blir fängelse.

Jan Widikson döms alltså till fängelse i ett år och tre månader, och ska utöver detta betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd till Halmstads kommun. Den domen har suttit långt inne, men slutsatsen är lika enkel som självklar. Det ska inte löna sig att fälla någon annans träd. En nog så viktig signal till alla samhällsmedborgare.

I Sverige har individen stor individuell frihet. Av detta följer också att individen har ett stort ansvar för sig själv och för andra. Den som inte tar sitt individuella ansvar och låter fälla någon annans skog måste också ta sitt straff. Där visar hovrätten med tydlighet var skogen ska stå.

LÄS MER: Att se den skövlade skogen – eller inte

LÄS MER: Lång väg från hovrätten i Göteborg till skövlingen i Tylösand

LÄS MER: Tillbaka till skandalen i Tylösand