Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Osäkert. Skatteverket har upptaxerat hundratals norska pensionärer, trots att de bara följde myndighetens råd. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT
Osäkert. Skatteverket har upptaxerat hundratals norska pensionärer, trots att de bara följde myndighetens råd. Bild: CHRISTINE OLSSON / TT

Joakim Broman: Skatten är inte rättssäker

Att Skatteverkets besked inte är bindande visar att det behövs en bred översyn av rättssäkerheten på skatteområdet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Varje år får Skatteupplysningen, Skatteverkets hjälp-linje, över 200 000 samtal. De flesta kommer från privatpersoner eller småföretagare som är osäkra på reglerna. Det är förstås en trygghet att det finns ett enkelt sätt att få råd direkt från Skatteverket.

Det händer dock att Skatteverket ger felaktiga råd. Flera hundra norska pensionärer som flyttat till Sverige har exempelvis blivit upptaxerade i efterhand, trots att beskedet från myndigheten var att de inte behövde betala skatt i Sverige.

Det har slutat med personlig konkurs för flera. Skatteverket tar inget ansvar för den felaktiga informationen.

Så svag är rättssäkerheten på skatteområdet. Och tyvärr är det bara toppen av isberget. I rapporten “Jämnare spelplan” visar Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, och Carl Göransson, vd för stiftelsen Rättvis skatteprocess, på sex områden med allvarliga brister.

Företrädaransvaret, som innebär att styrelseledamöter i bolag personligen kan bli betalningsskyldiga för bolagets skulder, tolkas mycket hårt i domstolarna och har gått långt bortom den ursprungliga lagens syfte.

Den som vågar ta strid mot Skatteverket och vinner kan jubla, ända tills räkningen kommer. Enligt rapporten är den genomsnittliga ersättningen för processkostnaderna cirka 13 procent. Bara 6 procent av de som vinner ett mål får sina kostnader helt täckta.

Mest allvarligt är dock den undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Rättvis skatteprocess, och som visar att 61 procent av de advokater som primärt arbetar med skattefrågor anser att domstolarna är partiska.

Motsvarande siffra i allmän domstol är 7 procent. Det är ett stort underbetyg till rättssystemet, och en mycket allvarlig situation.

Det behövs helt enkelt en bred översyn av rättssäkerheten på skatteområdet. Skatteverket bör åläggas att ge bindande besked, om inte i alla frågor så åtminstone i fler.

Företrädaransvaret bör ses över, om inte avskaffas. Det normala i frågan om ersättning för processkostnader måste återigen bli att full ersättning ges.

Det är reformer som varken är kontroversiella eller kostar mycket, men som skulle stärka den enskildes rätt.