Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skövlingen av strandskogen i Tylösand kan få allvarliga påföljder. Bild: Jari Välitalo

Skövling, skyldig, straff

En olaglig skövling ska inte löna sig.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Ibland är det viktigt att få perspektiv på en händelse för att förstå dess egentliga betydelse. Skogsskövlingen i Tylösand är den sådan händelse.

Enligt trädexperten Johan Östberg kan skövlingen sakna motstycke i Sverige.

”Det här är helt klart det största område som jag känner till där man gjort på det här sättet”, säger han till HP (14/11).

Nu utreds den anmälda skogsavverkningen och från polisen är man tydliga med det unika i händelsen.

”Ett så här stort område har jag inte varit med om tidigare”, säger Kenneth Johansson, förundersökningsledare hos polisen i Halmstad och som tillägger att brottet kan ge fängelse i upp till fyra år (HP 20/11).

Det var i slutet av september som Hallandsposten först rapporterade om skogsskövlingen i Tylösand, en händelse som Halmstads kommun har polisanmält.

I förra veckan presenterade kommunen en rapport som visar att det skulle kosta 15,6 miljoner kronor plus moms att återställa den 2 600 kvadratmeter stora området som har skövlats. Den värderingen är lågt gjord, enligt Johan Östberg som har gjort rapporten.

En avverkning som saknar motstycke och som kan ge upp till fyra års fängelse. Det visar mycket tydligt på allvaret i händelsen.

Slutsatserna är lika enkla som viktiga. En olaglig skövling ska inte löna sig. En olaglig skövling ska ge rättmätig påföljd. En olaglig skövling hör inte hemma i Tylösand eller någon annanstans i Sverige.

För att kunna leva tillsammans i ett samhälle behövs det lagar och regler. Bryter man mot dessa lagar och regler får man helt enkelt ta ansvar för sina handlingar. Annars är man ingen hederlig samhällsmedborgare.

LÄS MER: Skandalen i Tylösand

LÄS MER: Halmstads kommun visar var skogen ska stå