Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Framtiden för sjukhuset i Halmstad kan bli en valfråga.

Sjukvård nära och långt bort

Olöst sjukhusfråga i Region Halland.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

Lägg ner ett av akutsjukhusen i Varberg eller i Halmstad och det blir folkstorm – med rätta. Ändå måste frågan ställas om Halland har råd att ha kvar två likvärdiga sjukhus.

Sjukhusen i Halmstad och Varberg står inför stora investeringar, en fråga som måste hanteras under den kommande mandatperioden. De stora investeringarna väcker också liv i debatten om behovet av två akutsjukhus i Halland (HP 17/8).

För fem år sedan föreslog en konsultrapport att ett av sjukhusen i Halmstad eller i Varberg skulle förbli ett akutsjukhus medan det andra skulle inriktas på planerade operationer. Förslaget väckte mycket kritik och en politisk majoritet stoppade det från att komma till regionfullmäktige.

Men frågan är olöst och kan bli en viktig valfråga då både C och KD är tydliga med att de vill ha kvar två akutsjukhus.

I sjukvårdspolitiken krockar ofta två helt olika världar. Tjänstemännens perspektiv är att få ut så mycket som möjligt av de gemensamma resurserna medan medborgarna vill ha sjukvården så nära och tillgänglig som möjligt, kosta vad det kosta vill. Däremellan befinner sig politikerna.

För att möta medborgarnas behov bör både akutsjukvård och förlossning vara lättillgängliga för så många som möjligt. Däremot kan det bli så att patienterna får åka längre när det gäller övrig sjukvård.

Att låta båda sjukhusen i Halland utvecklas som separata enheter är mycket kostsamt. Därför är det bäst att ge dem olika profileringar när det gäller den planerade sjukvården.

Så länge som medborgarna har nära till akutsjukvård måste man också acceptera längre resor till planerade behandlingar. Det budskapet borde politikerna vara tydliga med till väljarna.