Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Sonesson (M) som trotsade lagen har nu gjort en kovändning. Bild: Johan Nilsson/TT
Christian Sonesson (M) som trotsade lagen har nu gjort en kovändning. Bild: Johan Nilsson/TT

Mattias Karlsson: Sent ska syndaren i Staffanstorp vakna

En politiker som vill in landets lagstiftande församling måste stå upp för gällande lagar och regler. Det gjorde inte moderaten Christian Sonesson.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Att medvetet bryta mot lagen passar verkligen inte för en förtroendevald. Ännu mindre om man kandiderar till riksdagen i höstens val.

Men det var precis vad moderaten Christian Sonesson från Staffanstorp gjorde tidigare i våras när han i egenskap av kommunstyrelses ordförande vägrade att ta emot fyra kvotflyktingar till sin kommun.

När de fyra flyktingarna från Syrien landade på Sturups flygplats i början av maj var det ingen från Staffanstorp där för att ta emot dem. Senare visade Vellinge kommun välvilja och tog emot kvotflyktingarna.

Kritiken mot Christian Sonessons agerande lät inte vänta på sig, inte minst blev han kraftigt kritiserad av andra moderata kommunpolitiker. Men från den moderata ledningen hördes noll och intet, som om att man ville tiga ihjäl fråga.

Någonting har nog ändå hänt, för på måndagen meddelade Christian Sonesson i ett inlägg på Facebook att Staffanstorp framöver ska ta emot kvotflyktingar. Sonesson uppger att de nu är välkomna eftersom Migrationsverkets prognos över antalet flyktingar från Ukraina har skrivits ner.

Den förklaringen för nog stå för honom, för sanningen är nog snarare att Sonesson gick för långt. Det var ingen som försvarade honom, varken lokalt eller från den moderata partiledningen. En politiker som vill in i landets lagstiftande församling måste helt enkelt stå upp för gällande lagar och regler.

För att uttrycka det med andra ord, Christian Sonesson sket i det blå moderata skåpet. Det var därför han gjorde en helomvändning.

Läs mer:

LÄS OCKSÅ: Agera mot Sonesson, eller dö som parti