Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sammantaget över två års tid är det ett fritt fall för kommunen på nästan 130 placeringar. Bild: Jari Välitalo
Sammantaget över två års tid är det ett fritt fall för kommunen på nästan 130 placeringar. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Sent ska Halmstads kommun vakna

Halmstads enorma ras i företagsklimat visar att något inte står rätt till.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I medgång lyfts ofta undersökningen fram medan den för det mesta kritiseras i motgång. Det är vanliga reaktioner på den näringslivsrankning som Svenskt Näringsliv genom årligen och där man undersöker kommunernas företagsklimat. Och på onsdagen kanske det fanns många skäl för Halmstadpolitikerna att rikta kritik mot undersökningen.

För det är ett stort ras som kommunen gör, från plats 204 till 246 – av totalt 290 kommuner i landet. En så låg placering har Halmstad aldrig haft tidigare sedan mätningen började 2001, vilket HP rapporterar om.

Sammantaget över två års tid är det ett fritt fall för kommunen på nästan 130 placeringar. Det är alltså något som inte stämmer i relationen mellan kommunen och dess företagare.

Regionchefen för Svenskt Näringsliv i Halland, Kristian Ryberg, kommenterar Halmstads ras bland annat med att kommunens service och bemötande är oroande.

Som av en händelse skickade Halmstads kommun på tisdagen ut ett pressmeddelande om att en ny funktion för att samordna ärenden har startat, kallad företagsservice. Tiden får utvisa om det är svaret på företagarnas problem.

Eftersom Svenskt Näringslivs undersökning till stor del handlar om företagarnas attityder till kommunen så finns det ett visst fog för att den inte är en exakt vetenskap av hur en kommuns företagsklimat ser ut. Men en sak kan i alla fall sägas om Halmstads ras i företagsklimatet – det är många företagare som har en mycket negativ bild av sin relation till kommunen. Därför är det bra att Halmstads kommun nu tar tag i just företagsservicen.

Men den övergripande känslan är ändå att kommunen agerar för sent. Det duger inte. Halmstad borde definitivt vara på övre halvan av Svenskt Näringslivs rankning. Här kommer ett litet medskick. Kommunen finns till för sina medborgare och sina företag, inte för sitt eget bästa.