Utbildningsminister Anna Ekström och Socialdemokraterna skärper nu tonen i skolpolitiken.
Utbildningsminister Anna Ekström och Socialdemokraterna skärper nu tonen i skolpolitiken. Bild: Marko Säävälä / TT

Se upp riksdagspartier, nu går skoltåget

I förra veckan skärpte Socialdemokraterna sin skolpolitik på en rad olika punkter. Om de borgerliga partierna inte följer efter lär de tappa väljare i nästa års val.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

På den nyligen avslutade partikongressen fattade Socialdemokraterna beslut om en rejält skärpt skolpolitik med bland annat vinstförbud och att ändra dagens skolpeng så att kommuner blir mer kompenserade för sitt större ansvar.

I debatten som föregick själva besluten om skolförslagen välkomnade i stort sett alla ombuden den tydliga inriktningen på partiets skolpolitik, inte minst med utgångspunkt från sina egna erfarenheter ute i landet av hur skolsystemet fungerar i dag.

En av talarna var Lasse Johansson från Kalmar län. Han berättade om en vän och kollega som är liberal och som ständigt försvarat den ideologin och politiken.

”Innan jag åkte hit sa han, ’fatta nu skarpa beslut om skolan, mot vinster och för en jämlik skola. Då kan jag tänka mig att överge Liberalerna’.”

ANNONS

Detta må vara en enskild individ, en liberal, men anekdoten speglar ändå vad som håller på att hända inom svensk politik, skolpolitiken kan få en avgörande betydelse för det kommande valet. Då gäller det för partierna som är emot vinstförbud och en reformerad skolpeng att se upp. Nuvarande skolsystem leder till allt större segregation och minskad likvärdighet.

S-kongressen fattade även beslut om att kommunerna ska ges veto vid etableringar och utökningar av friskolor, att offentlighetsprincipen ska gälla för alla skolor samt att kötid som urvalsmetod ska tas bort och att det i stället ska ske en gemensam antagning till alla skolor.

En som drivit den skärpta skolpolitiken inom S är utbildningsminister Anna Ekström. Dagen efter kongressens beslut var hon både glad och nöjd.

”Det känns underbart. Med det här kongressbeslutet har vi en heltäckande politik när det gäller att få stopp på marknadsskolan, både vad gäller det nuvarande systemet och med det mer visionära vinstbeslutet även framåt”, säger hon i en intervju med ledarredaktionen.

Anna Ekström är väl medveten de olika riksdagspartiernas inställning och att det finns ett stort motstånd mot Socialdemokraternas nya skolpolitik. Men partiet kommer att kämpa hårt för att få igenom förslagen i riksdagen, menar hon.

ANNONS

”Jag inser att uppförsbacken är brant, men vem är rädd för uppförsbackar?”

Ser man på de åtta riksdagspartierna så går det en skarp gräns vad gäller just ett vinstförbud. De tre rödgröna partierna, S, V och MP, är ett för ett förbud medan de övriga partierna mer eller mindre är emot. Därför finns det ingen riksdagsmajoritet för ett vinstförbud.

Anna Ekström menar att riksdagen har varit otroligt motvilligt så fort det läggs konkreta förslag i den här riktningen och att man lyssnar mer på friskolekoncerner än på forskare och lärare.

”Det är helt fel att pengar som vi har avsatt till barnens utbildning hamnar i ägarnas fickor. Det är ett fundamentalt fel och helt orättvist”, säger hon.

Det har i skoldebatten framförts kritik mot att ett förbud att ta ut vinster inte räcker eftersom friskolekoncerner på andra sätt kan runda ett sådant förbud. Men Anna Ekström menar att det är ett vitt mandat som partiet har fått från kongressen, och att det finns olika sätt att stoppa vinstuttag, där ett förbud mot aktiebolag inom skolans värld kan vara ett.

Om man blickar framåt, Anna Ekström. Är du hoppfull vad gäller utvecklingen av den svenska skolan och målet om likvärdighet?

ANNONS

”Ja! Med det underlag och den debatt som har varit. Vi kommer att se en förändring där skolan blir ett samhälleligt intresse och inte ett enskilt företagarintresse. Det händer inte av sig självt utan det kräver att partierna ändrar sina positioner, och det tror jag att de kommer att göra”, säger hon.

Politik handlar i grunden om att beskriva verkligheten och sedan lägga fram förslag för att lösa de problem som finns. Dagens skolsystem med ett fritt skolval och en rörlig skolpeng har skapat en marknadsskola där både skolkvaliteten och likvärdigheten håller på att urholkas.

För att komma till rätta med det krävs det alltså att skolsystemet görs om, både för att göra det mer rättvist och för att höja kvaliteten på undervisningen. Nu går Socialdemokraterna i bräschen. Frågan är då, vad gör de andra partierna som är emot en förändring?

Ser man brett på den svenska skoldebatten kan man säga att vinden har vänt. Det finns en stor folklig opinion som är emot att det tas ut vinster från stora friskolekoncerner, pengar som är avsedda till barnens undervisning.

Efter S-kongressen lär partiet ha fått minst en ny liberal röst. Fångar inte Liberalerna och de andra traditionellt borgerliga partierna upp de stora grundläggande problemen med dagens skolsystem är risken stor att det blir fler röster som går till S.

ANNONS

För en liberal är det en självklarhet att kämpa för en skola där alla barn oavsett bakgrund ges lika möjligheter till en bra skolgång. Så fungerar inte skolan i dag – och ju längre partierna inte inser detta, desto fler väljare kommer man att förlora till bland annat Socialdemokraterna. Nu går skoltåget.

Skolans framtid är egentligen inte en höger-vänster-fråga utan den borde vara ett intresse för alla partier. Och i det avseendet borde man konstatera att vinstuttag inte hör hemma i skolans värld.

Alla pengar som är avsedda till barnen ska gå till just undervisning, inte till ägarnas fickor. Så Anna Ekström, kämpa på!

ANNONS