Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD:s gruppledare Fabio Ishaq vill skjuta upp Halmstads framtid. Bild: Roger Larsson
SD:s gruppledare Fabio Ishaq vill skjuta upp Halmstads framtid. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: SD vänder ryggen mot sina väljare – och mot framtiden

När det väl kommer till kritan vill Sverigedemokraterna skjuta upp beslutet om en ny översiktsplan till efter valet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I Halmstads kommun pågår nu ett omfattande arbete med att ta fram en ny översiktsplan, Framtidsplan 2050. Tanken är att den nya planen ska antas av kommunfullmäktige innan mandatperioden är till ända, det vill säga före nästa val. Om detta råder det relativt stor politisk enighet om.

Men nu vill Sverigedemokraterna skjuta upp beslutet till efter valet, bland annat med hänvisning till den rådande pandemin och att man tycker att planen är bristfällig, vilket Hallandsposten rapporterade om nyligen.

Det intressanta i sammanhanget är att SD tidigare inte har uttalat sig om planen. När kommunstyrelsen tog beslut om att skicka ut förslaget till ny översiktsplan på samråd tog partiet ingen ställning.

”Vi vill inte lägga tid och energi på det här innan förslaget varit ute på samråd. Då får man mer inspel från invånarna. Vi vill veta vad vårt samhälle säger, SD lyssnar på folket”, säger partiets gruppledare Fabio Ishaq till HP.

Samrådet inleddes i början av november förra året och avslutades den 11 januari. Då borde väl SD veta vad de tycker nu, men tydligen inte. I stället vill partiet alltså att arbetet med översiktsplanen ska skjutas upp till efter valet.

Vad som kan konstateras är att pandemin har försvårat samrådet genom att det inte gått att ha fysiska mötet. Men det har kompenserats av att samrådsförslaget är en digital produkt som gör sig bäst att ta del av i digital form. Medborgaren som vill engagera sig i kommunens framtid har också haft alla möjligheter att göra så.

Sverigedemokraternas ledamöter har alltså deltagit på kommunstyrelsens möten men själva inte tyckt något om det kanske allra viktigast beslutet som politikerna har att fatta under den här mandatperioden, en ny översiktsplan för Halmstads kommun. När det väl kommer till kritan vill partiet i stället skjuta upp beslutet till efter valet.

Fabio Ishaqs kritik ekar alltså tomt. Partiets företrädare har haft utmärkta möjligheter att föra fram sina synpunkter när förslaget till ny översiktsplan har behandlats, men den möjligheten tog man alltså inte. Den som är tyst i en politisk församling företräder inte sin väljare utan vänder dem i stället ryggen.

Det har nu gått över ett halvår sedan kommunstyrelsen skickade ut förslaget till ny översiktsplan på samråd. Sedan dess har alltså SD inte kommit med några egna visioner eller inspel på vad de själva tycker om förslaget. Sin vana troget tar partiet inte ställning i frågor som kräver ett helhetstänk och att se till det allmännas bästa.

Partiet vänder alltså ryggen mot både sina väljare och mot framtiden.