Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sälja eller inte sälja? Det är frågan. Bild: Jari Välitalo
Sälja eller inte sälja? Det är frågan. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: SD:s politiska dagsform avgör HFAB:s framtid

Blir det en försäljning av HFAB-lägenheter eller inte? Den frågan lär bli en nagelbitare fram tills att kommunfullmäktige tar beslut i ärendet, och där lär Sverigedemokraternas politiska dagsform fälla avgörandet.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Vissa uttalanden får en att haja till.

”Eftersom jag privat är affärsman förstår jag inte poängen med att sälja något som är lönsamt. Det är inte logiskt att göra sig av med det man tjänar pengar på.”

Så säger SD-ledaren i Halmstad Fabio Ishaq i en artikel om HFAB:s utförsäljningsplaner (HP 7/12). Om Halmstads kommun var ett företag hade det varit ett rimligt uttalande. Men kommunen är allt annat än ett företag och har ett mycket större ansvar.

Bakgrunden till Fabio Ishaqs uttalande är de långtgående planerna på att sälja hyreslägenheter från HFAB:s fastighetsbestånd. Som Hallandsposten rapporterade tidigare i veckan har politiker i samhällsbyggnadsutskottet fått en rapport som pekar ut 700 lägenheter som lämpliga att sälja av HFAB:s totalt 11 000 lägenheter. Detta är en utförsäljning som den styrande Alliansen ställer sig bakom.

”Halmstad behöver fler aktörer på hyres- marknaden. Att sälja en del av HFAB:s mycket stora bestånd är ett sätt att skapa möjlighet för flera aktörer att etablera sig i vår kommun”, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Jenny Axelsson (C) i ett i uttalande.

Ett annat syfte med utförsäljningen är att göra det möjligt för HFAB att öka på sin nyproduktionen av hyresfastigheter. Men planerna på att sälja 700 lägenheter uppskattas inte av Socialdemokraterna.

”Vi socialdemokrater vill å det kraftfullaste markera att vi är emot denna utförsäljning”, säger Stefan Pålsson (S), utskottets andre vice ordförande i ett uttalande.

Ytterst är det fullmäktige som måste godkänna en utförsäljning av den här storleken. Efter att Alliansen i Halmstad förlorade budgetomröstningen i november kan det alltså snart vara dags för nästa politiska strid. På nytt kan det vara Sverigedemokraterna som fäller avgörandet.

I stället för att tillhöra en slags ytterposition har SD i den frågan ställt sig mitt emellan de två politiska alternativen. Det är just här, mellan blocken, som partiet kan utnyttja sin position som vågmästare och fälla avgörandet i kommunfullmäktige.

”Hur det än blir ska Sverigedemokraterna använda sin vågmästarroll för att detta ska bli ett bra beslut i fullmäktige kring en eventuell försäljning”, säger Fabio Ishaq till Hallandsposten (7/12), och som menar att man hellre vill att HFAB säljer ett mindre antal lägenheter som inte är lönsamma.

Halmstads allmännyttiga bostadsbolag, HFAB, är en viktig aktör på kommunens bostadsmarknad. Om detta råder det nog ingen större politisk oenighet om. Skillnaden finns däremot i hur stor allmännyttan ska vara i förhållande till den totala bostadsmarknaden i en kommun.

Det finns exempel på kommuner där allmännyttan är totalt dominerande. Det kan få direkt negativa konsekvenser för en väl fungerande hyresmarknad eftersom de privata hyresvärdarna måste anpassa sig till allmännyttans hyresnivåer.

Därför är det viktigt att påminnas om att det finns ett samspel mellan det offentliga och det privata och att båda parter måste vara medvetna om att de behöver varandra. En kommun kan inte äga alla hyresfastigheter, det är varken ekonomiskt försvarbart eller bra för mångfalden på hyresmarknaden.

Omvänt har allmännyttan en viktig funktion att spela som en aktör för att säkerställa att det finns bostäder för alla behov i en kommun. Här har verkligen HFAB ett viktigt uppdrag i att driva på i nyproduktionen av hyreslägenheter.

HFAB har de senaste åren skakats av turbulens. Den förra vd:n lämnade sin post våren 2018 med kort varsel och hela styrelsen sparkades mer eller mindre i samma veva. Vad som då kunde skönjas var en konflikt mellan bolaget och dess styrelse och ägaren i det kommunala koncernbolaget Halmstad Rådhus AB.

Med tanke på att det råder stor bostadsbrist i Halmstad är det viktigt att allmännyttan är på tårna och hela tiden utvecklar sin verksamhet, både vad gäller sitt befintliga bostadsbestånd och nybyggnationer. I detta har politikerna en helt central roll i att visa vad som gäller.

Att det inom politiken finns olika ideologiska skiljelinjer är en del av det demokratiska systemet. Det man i sammanhanget kan sakna från politikens sida är en långsiktig strategi om HFAB:s framtid. I nuläget tycks det som att bolagets framtid ligger i SD:s händer och är beroende av partiets politiska dagsform. Det är synd.

Är det något som både HFAB:s hyresgäster och kommunen i stort skulle tjäna på så är det tydliga signaler om vad som gäller för framtiden. Ett politiskt handslag över blockgränsen om de stora dragen för kommunens framtid hade varit en möjlighet vad gäller HFAB.