Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vad vilja Sverigedemokraterna? Partiets gruppledare Fabio Ishaq i talarstolen på kommunfullmäktige i Halmstad. Bild: Roger Larsson
Vad vilja Sverigedemokraterna? Partiets gruppledare Fabio Ishaq i talarstolen på kommunfullmäktige i Halmstad. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: SD har inte några visioner för Halmstads framtid

När förslaget till ny översiktsplan behandlades i kommunstyrelsen ställde sig ett parti i stort sett utanför alla beslut. Det är att inte att ta ansvar för Halmstads framtid.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”Man kan inte sitta i baksätet nu och sen ha synpunkter när översiktsplanen är processad och antagen.” Det säger centerpartisten Jenny Axelsson till Hallandsposten om Sverigedemokraternas tystnad när kommunstyrelsen i Halmstad skulle skicka vidare förslaget till ny översiktsplan.

Sverigedemokraternas gruppledare Fabio Ishaq förklarar för HP varför partiet inte tog ställning i frågan om den nya planen:

”Vi vill inte lägga tid och energi på det här innan förslaget varit ute på samråd. Då får man mer inspel från invånarna. Vi vill veta vad vårt samhälle säger, SD lyssnar på folket”, säger han.

Ja, det är verkligen två olika sätt att se på en översiktsplan. Oavsett vilken sida man intar är det en sak som gäller, det har nu fattats ett beslut att det första förslaget till ny översiktsplan ska ut på samråd.

Det finns alltså gott om tid för medborgarna att tycka till om förslaget, och de synpunkter som kommer in under samrådet och från remissinstanserna ligger till grund för nästa version av översiktsplanen som kallas för granskningsversion. Den ska sedan ut på en ny runda med synpunkter. Först vid nästa årsskifte 2021/2022 beräknas kommunfullmäktige kunna anta den nya översiktsplanen.

Men det är något bakvänt att som politiker i det här läget inte själv stå för en vision om Halmstad. Som Olof Palme sa för mer än femtio år sedan, politik är att vilja. Omvänt kan man säga att politiker som inte vill något inte heller har egen politik.

Politik handlar till stor del om två saker, att se till det allmännas bästa samt att prioritera och hushålla med de gemensamma resurserna. En politiker som inte håller sig till detta utan enbart vill lyssna in vad folket vill kan få problem. Vad är folket? Och vad händer om olika företrädare för det så kallade folket tycker olika? Ett blött finger i luften ger sällan tydliga besked.

Den nya översiktsplanen för Halmstad är i särklass ett av den här mandatperiodens viktigaste beslut som politikerna har att fatta. Det är den här planen som anger var det ska byggas nya bostäder, var nya företag ska etableras och vilken mark som ska bevaras för till exempel rekreation. Det är översiktsplanen som visar hur Halmstad ska utvecklas de kommande 30 åren.

Men hur SD ser på kommunens framtid är det ingen som vet i dag, inte ens partiets företrädare. Sverigedemokraterna har helt enkelt inte har några visioner för Halmstad.

Att sitta i baksätet på färden mot framtiden är inte att ta sitt ansvar som folkvald politiker.

LÄS MER: Medborgare, var med och påverka framtidens Halmstad