Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Lundgren – dömd sverigedemokrat. Bild: Anna Hållams/TT
Peter Lundgren – dömd sverigedemokrat. Bild: Anna Hållams/TT

Mattias Karlsson: SD är de dubbla måttstockarnas parti

Den fällande domen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren visar att SD är ett parti som behandlar människor olika.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På måndagen meddelade Göta hovrätt sin dom mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren som stått åtalad för att ha tagit en kvinnlig partikamrat på bröstet. Lundgren döms för sexuellt ofredande och till 60 dagsböter. Hovrätten ändrar därmed tingsrättens friande dom.

Även om målsäganden, Sara-Lena Bjälkö från Falkenberg, själv inte velat medverka i den rättsliga prövningen, finner ändå hovrätten att det inträffade är så allvarligt att Lundgren ska fällas.

Men i en första kommentar från Sverigedemokraterna tar man inte så allvarligt på detta eftersom Lundgren och målsägaren har ”rett ut situationen sinsemellan och är på god fot med varandra”, som SD:s partisekreterare Richard Jomshof skriver i en kommentar till TT.

”Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad”, skriver han fortsättningsvis.

Det finns en anledning till att rättsväsendet kan driva mål där målsägande själv inte vill bli inblandad, det är ett skydd för den som verkligen kan vara utsatt, inte så sällan kvinnan i en destruktiv relation där hon blir slagen av mannen.

För det kvinnliga offret i det här målet kan insatsen att själv medverka vara väldigt hög för hennes fortsatta karriär inom partiet. Sverigedemokraternas tidigare EU-parlamentariker Kristina Winberg har haft en nyckelroll i målet mot Peter Lundgren, då ett inspelat telefonsamtal mellan henne och målsägande vägt tung i bevisningen. När ofredandet blev känt 2019 petades också Winberg från SD:s EU-valsedel. Det är ett tydligt bevis på vem som straffas och vem som ska skyddas.

Hur partiet nu agerar mot Peter Lundgren, det vill säga om han får vara kvar i Bryssel, är i grunden en intern fråga. En sak kan man dock konstatera, förtroendet för partiet har blivit rejält skadat, och det kan vara så för lång tid framöver.

På tisdagen gick partiledaren Jimmie Åkesson ut med en något mer problematiserande kommentar.

”Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det aldrig är bra”, säger han till Ekot (23/11).

Men ändå kvarstår bilden av att Sverigedemokraterna är ett parti som behandlar människor olika, och inte minst försvarar de egna partiföreträdarna om det gynnar partiet själv.

När det svenska rättsväsendets måttstock inte passar följer SD sin egen måttstock. Hyckleri, sa Bill. Ja, hyckleri, sa Bull.