Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Coronaskydd. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Samtal ska visa hur man bekämpar corona

Coronakrisen påverkar hela samhället. Vad händer i Halmstads kommun, i Region Halland och på Länsstyrelsen i Halland? Den frågan besvaras i ett samtal som sänds på Hallandsposten.se på måndag klockan 17.30.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På måndagen den 9 mars kom ett mycket drastiskt besked i Italien. Hela landet, med dess 60 miljoner invånare, sattes i karantän med innebörden att människor ska stanna hemma och bara får lämna sitt hem för de absolut nödvändigaste behoven. Under helgen kom ytterligare ett tufft besked, all icke-nödvändig produktion stängs ner i hela landet.

Anledningen till de drakoniska åtgärderna i Italien är så klart att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset.

Italien är nu det land som har drabbats hårdast av sjukdomen covid-19 med över 4 800 döda fram till söndagen. Än tycks inte toppen vara nådd, samtidigt som det kommer larmrapporter från sjukvården i landet.

Som ringarna på vattnet har oron fortplantat sig från Italien till övriga Europa, och flera länder har infört mycket tuffa restriktioner för sina medborgare, däribland Spanien och Frankrike. Detsamma gäller för Danmark och Norge som bland annat stängt sina gränser och skolor. Sverige har varit mer återhållsamt och i stället steg för steg infört åtgärder för att minska smittspridningen.

Det är tydligt att bekämpandet av coronaviruset har blivit en nationell fråga, varje lands politiska ledning gör sina bedömningar för hur man måste agera. I dagsläget är det ingen som vet vilka åtgärder som är bäst. Men för att åtgärderna i till exempel Sverige ska få önskad effekt är det viktigt att de direktiv som kommer uppifrån efterföljs på regional och kommunal nivå.

För att belysa hur kommun, region och länsstyrelsen arbetar för att bekämpa en vidare smittspridning, anordnas på måndagen ett samtal i serien ”Vi pratar om det” med företrädare från respektive nivå. Denna gång kommer samtalet enbart att webbsändas, bland annat på Hallandspostens hemsida.

I samtalet medverkar Mattias Rossköld, kommundirektör i Halmstad, Martin Engström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland samt Jörgen Peters, länsråd vid Länsstyrelsen i Halland. Syftet med samtalet är att visa hur man organiserar sig och arbetar inom den offentliga sektorn under coronakrisen, om det så handlar om vård, skola och omsorg eller andra samhällsviktiga verksamheter.

”Vi pratar om det” är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket i Halmstad, Högskolan i Halmstad, Europa Direkt Halland samt Hallandsposten. Syftet med serien är att lyfta aktuella frågor i ett samtal med lokala företrädare och experter.

Måndagens samtal kommer att ledas av undertecknad och börjar klockan 17.30. Väl mött – på en skärm nära dig.