Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella Gatuteaterfestivalen har bjudit på kulturupplevelser i Halmstad under många år. Bild: Jari Välitalo
Internationella Gatuteaterfestivalen har bjudit på kulturupplevelser i Halmstad under många år. Bild: Jari Välitalo

Kent Nilsson: Samhällets kulturstöd skapar mer kultur för alla

Alla reagerar vi olika på kulturella upplevelser. Det viktiga är att dessa upplevelser är tillgängliga oavsett socioekonomiska och språkliga barriärer.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

De kulturella arrangemangen är på återtåg efter pandemi-restriktioner och inställda evenemang. Kanske ser någon fram emot en konsert på Ullevi i slutet av juli med den tyska rockgruppen Rammstein. Biljetterna kostar mellan 900 kronor och 1 300 kronor. Någon annan gör hellre ett besök i Konsthallen i Hishult för en betydligt billigare penning. Kulturens ytterligheter kan det tyckas, men ändå så viktigt att mångfalden finns och består.

Den fria icke kommersiella kulturen i alla dess former som skapas av eldsjälar, helt eller delvis utan krav på försörjning eller ekonomiskt plus i kassan är fascinerande. Kommunerna i södra Halland bär på en skatt av invånare och besökare som bjuder på kulturupplevelser för alla. En del av denna kultur är gratis och därmed tillgänglig för alla, eller i alla fall borde vara det.

I Halmstad, en kommun med över ett hundra tusen invånare, skulle det vara önskvärt att utbudet av kostnadsfria upplevelser kom alla invånare till kännedom. Visst finns det arrangemang med en budget som tillåter både annonser och affischer, och visst finns det aktiva kulturutövare som blivit ”proffs” på digital marknadsföring i sociala medier, men vad består den samlade resursen av för alla dem som aldrig nås av offentlig information i ett segregerat samhälle?

Det finns lysande exempel på kulturarrangemang i Halmstad som syns genom att finnas. Ett av dessa är Internationella gatuteaterfestivalen som bjudit på mängder av kulturupplevelser genom åren. Teater, akrobatik och musik har fullkomligt omgärdat flanörerna på gator och torg dessa dagar. Och helt genialt var det att redan i ett tidigt skede förlägga en av dagarna till Andersbergs centrum. Gatuteatergeneralen Ulf Andersson har gjort mer för integration i Halmstad än de flesta andra. Det är också glädjande att Andersbergsfestivalen är tillbaka i full skala lördagen 28 maj.

Kulturskolorna är självklara resurser för offentliga och oftast gratis publikarrangemang. Ungdomarnas dans, konserter och terminsuppspel borde dock kunna ses av fler. Extra intressant blir det med tanke på att dessa barn och ungdomar i många fall är morgondagens scenartister och kulturentreprenörer. En resurs och mötesplats som vuxit fram via Sturegymnasiets estetiska linjer och Halmstads Kulturskola är Dramalogen som numera organiseras under kulturförvaltningen. Men vad vore Dramalogen utan sina eldsjälar?

Att nämna goda exempel på aktörer inom kulturlivet gör att man förmodligen glömmer någon. Men i färskt minne finns den ideella kulturföreningen Fika som driver sommarverksamhet vid Rotundan i Norre Katts park. Verksamheten där har under många år erbjudit gratis konserter och scenframträdanden. Som så många andra arrangörer är dock föreningen Fika beroende av kulturstöd från kommunen, regionen och staten. Under sommaren 2022 består gratiskonserterna. Vindarna är dock på väg att blåsa åt ett annat håll när det gäller offentligt kulturstöd. Detta kan innebära slutet för gratiskonserter i Norre Katts park i framtiden. Det är dags att ringa i varningsklockan.

En oväntad kulturupplevelse fick nog den äldre dam i beige kappa och hatt som bänkade sig på främsta bänkraden framför scenen vid Rotundan för några år sedan. Hon utgjorde ett udda inslag bland den i övrigt ungdomliga publiken. På scenen spelade det prisade musikbandet Pantomim som bjöd på en omskakande musikupplevelse med betydande hög volym. Den äldre damen satt snällt kvar under hela konserten men kom fram till scenen efteråt. Hon sa vänligt ”Det här var intressant men är det inte tänkt att pantomim ska vara utan ljud? Vilken tur att jag kunde stänga av hörapparaten”.