Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den olagliga padelanläggningen i Villshärad. Bild: Roger Larsson
Den olagliga padelanläggningen i Villshärad. Bild: Roger Larsson

Mattias Karlsson: Samhället ska med ansvarsfulla medborgare byggas

Turerna kring padelbanorna i Villshärad är snart inne på sitt tredje år, och än står de olagliga banorna kvar. Detta beror till stor del på en enskild persons agerande.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

För att ett samhälle ska kunna hålla ihop måste det bestå av ansvarsfulla samhällsmedborgare som följer gällande lagar och regler. Helheten kan inte fungera om inte de enskilda delarna tar sitt ansvar.

Givetvis kommer det alltid finnas individer som inte tar sitt ansvar, som begår brott och bryter mot lagen. För dessa har samhället ett rättsväsende som med olika grader av tvångsmedel ska återställa ordningen. Ibland kan dock de rättsliga processerna dra ut på tiden.

Som Hallandsposten rapporterat är nu polisen inkopplad när det gäller den olagliga padelanläggningen i Villshärad. Hela anläggningen med padelbanor, parkeringsplats och jordvallarna ska rivas. Detta har Länsstyrelsen i Halland beslutat om eftersom anläggningen strider både mot skyddet av landskapsbilden och strandskyddet, efter en dom som har vunnit laga kraft.

I slutet av februari skickade därför länsstyrelsen ett så kallat föreläggande till ägaren Per Boström, med beskedet att han har tre månader på sig att ta bort padelanläggningen. Men länsstyrelsen fick inget svar varpå man gjorde ett nytt försök i mars med ett rekommenderat brev.

Efter att det kom i retur har nu polisen blivit inkopplad för att med en stämningsman delge Per Boström föreläggandet. Så länge som han inte bevisligen tagit emot föreläggandet skjuts också tiden framåt för när anläggningen senast måste vara borta. Per Boströms agerande kan bara tolkas som att han är ute efter att få till ytterligare en padelsommar i Villshärad.

När vi nu är inne i maj 2021 har det snart gått två år sedan Halmstads kommun först uppmärksammade de olagliga padelbanorna i Villshärad. Sedan dess har det varit en mängd olika turer kring om anläggningen kan få bygglov eller dispens från skyddet av landskapsbilden och strandskydd.

Det går inte att tolka Per Boströms senaste agerande på annat sätt än att han till varje pris förhalar den rättsliga processen genom att varken ta emot eller besvara föreläggandet från länsstyrelsen. Detta är inte heller första gången som ägaren gör allt för att sätta käppar i hjulet för myndigheternas strävan att återställa ordningen i Villshärad.

Förra våren motsatte sig Per Boström kommunens rivningsbeslut av padelhallen och hävdade att hallen endast kunde rivas med hjälp av spanska byggnadsarbetare, vilket ledde till flera nya tidsfrister från kommunens sida.

Turerna kring padelbanorna i Villshärad är snart inne på sitt tredje år, och än står de olagliga banorna kvar. Detta beror till stor del på en enskild persons agerande.

Som medborgare har du stora friheter i Sverige, men då gäller det också att man tar sitt eget ansvar. Tyvärr går det bara att konstatera att Per Boström gång på gång visat att han genom sitt handlande inte tar sitt ansvar. Det är inte bara att svika samhälle i stort utan även de medborgare som faktiskt följer gällande lagar och regler.