Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hedersförtyck har under lång tid varit ett dolt problem i Sverige. Bild: Pontus Lundahl/TT
Hedersförtyck har under lång tid varit ett dolt problem i Sverige. Bild: Pontus Lundahl/TT

Mattias Karlsson: Samhället måste bekämpa hedersförtryck med alla medel

I fallet med den hedersdömda familjen i Laholm har rättsväsendet agerat snabbt och resolut. Det är en viktig signal om att samhället aldrig kan acceptera att barn och unga lever under hedersförtryck.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det är en självklarhet, i Sverige gäller svensk lag, och alla är lika inför lagen. Punkt slut. Därför är det mycket allvarligt när personer så att säga tar lagen i egna händer och själva vill bestraffa personer som de anser har gjort fel. Detta agerande kan förekomma inom hederskulturer och har tyvärr varit ett dolt problem i Sverige under många år. Men nu tycks det som att rättsväsendet och samhället i stort tar dessa problem på mycket stort allvar.

Ett exempel är den 16-årige pojke som i slutet av februari misshandlades grovt i ett samhälle i Laholms kommun. Tre personer, mamman, pappan och en bror till 16-åringens flickvän, häktades och åtalades i våras för misshandeln. I mitten av juli kom domen. Det blev hårda straff.

Mamman dömdes för medhjälp till grov misshandel och fick ett år och sex månaders fängelse. Pappan och brodern dömdes för grov misshandel och fick fängelse i två år och sex månader respektive ett år och åtta månader.

Av tingsrättens dom framkommer att den 16-årige pojken i smyg var tillsammans med en dotter i familjen där mamman, pappan och en bror nu blivit dömda. När de två träffades ute natten till den 26 februari kom de nu dömda personer i bilar till platsen där 16-åringen misshandlades grovt med bland annat ett basebollträ i aluminium.

Tingsrätten bygger domen i stort på 16-åringens berättelse medan de åtalades berättelser har ändrats under resans gång och inte bedöms som trovärdiga. Dessutom finns det teknisk bevisning och vittnesmål som stöder 16-åringens berättelse.

Den dömda familjetrion har nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten, vilket Hallandsposten rapporterade om tidigare i veckan. De tre personerna hävdar att de ska frias och släppas omedelbart i väntan på rättegång; de har suttit häktades sedan februari i år.

Åklagaren har å andra sidan också överklagat domen med hänvisning till att straffen bör skärpas ytterligare. Vad hovrättens utslag blir återstår att se. Men tingsrättens dom är välkommen, även om det finns en poäng med ännu strängare straff med tanke på det allvarliga våldsbrottet och hedersinslaget.

Enligt tingsrätten hade misshandeln mot den 16-årige pojken hedersrelaterade inslag. Men hedersförtryck kan ta sig många andra uttryck än ett våldsbrott, och det är viktigt att hela samhället, som till exempel skolan, socialtjänsten och sjukvården, snabbt agerar när man upptäcker att barn och unga är utsatta för hedersförtryck, och agerar därefter.

Målet måste vara att alla barn och unga ska få en trygg uppväxt och möjlighet att göra sina egna livsval. För många som lever under hedersförtryck i Sverige är det inte så.

I Sverige gäller som sagt svensk lag, och alla är lika inför lagen. Därför är det så viktigt att samhället står upp för barn och unga som utsätts för hedersförtryck och hedersvåld i nära relationer.

Nu ska hedersfallet i Laholms kommun tas upp hovrätten. Oavsett hovrättens utfall har rättsväsendet hittills agerat snabbt och resolut. Det är en viktig signal om att samhället ser mycket hårt på hedersvåld och hedersrelaterat förtryck.

Det är bara genom att stå upp för de utsatta barnen som hedersförtryck kan bekämpas.