Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insamling med förnödenheter till Ukraina. Bild: Paul Wennerholm/TT
Insamling med förnödenheter till Ukraina. Bild: Paul Wennerholm/TT

Kent Nilsson: Samarbete viktigt för civilförsvaret

I nuläget är det fortfarande inte många ukrainska flyktingar som sökt asyl i Sverige, men det väntas bli många fler.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Svensk krisberedskap bygger på samordning och samarbete. MSB är den myndigheten som företräder det civila försvaret på central nivå. Även om vissa myndigheter har ett större ansvar än andra så byggs inte ett funktionellt civilförsvar utan att alla aktörer tar sitt ansvar. Detta regleras genom grundläggande principer i förordningarna för krisberedskap och totalförsvar.

Länsstyrelsen i Halland har en sammanhållande och stödjande roll på den regionala nivån. Viktigt är naturligtvis också att kommunerna och Region Halland tar sitt ansvar för krishanteringen enligt den så kallade närhetsprincipen.

Risken för en väpnad attack mot Sverige bedöms vara relativt låg, men beredskapsdirektören Niklas Nordgren på Länsstyrelsen i Halland flaggade redan i slutet av förra veckan för de störningar som kan uppstå på grund av motsanktioner och reaktioner från ryskt håll. Beskedet var också att krisberedskapen i Halland bedöms vara god.

Det är nu några år sedan de omfattande flyktingströmmarna från Syrien nådde Sverige. Vissa efterdyningar pågår tråkigt nog fortfarande med segdragna asylärenden. Även om en del politiker och personal bytts ut i kommunerna från 2015 tycks medvetandet om konsekvenserna bevarats någorlunda.

I nuläget är det fortfarande inte många ukrainska flyktingar som sökt asyl i Sverige, men det väntas bli många fler. I Laholms kommun pågår till exempel sedan några dagar tillbaka en översyn av de förutsättningar som finns för att ta emot flyktingar på ett humant och värdigt sätt, som kommunchefen Anders Einarsson uttryckte det.

Man ska även komma ihåg att viktiga parter i svensk krisberedskap och humanitära insatser är frivilligorganisationer och företag. Och att döma av flödet på sociala medier så är viljan att skänka kläder och förnödenheter till ukrainska folket stort.