Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalerna ligger illa till i opinionen, och kan göra tvingas göra sorti från riksdagen efter nästa val. Bild: Henrik Montgomery/TT
Liberalerna ligger illa till i opinionen, och kan göra tvingas göra sorti från riksdagen efter nästa val. Bild: Henrik Montgomery/TT

Mattias Karlsson: Sabunis sidbyte straffar sig

Den kursändring som L-ledaren Nyamko Sabuni initierade under våren har inte lett till någon uppgång i opinionen. Tvärtom.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Om det var val till riksdagen i dag skulle Liberalerna få 2,5 procent av rösterna, och med en stor marginal åka raka vägen ut ur riksdagen. Detta enligt SCB:s stora partisympatiundersökning som presenterades på onsdagen.

Så lågt stöd har Liberalerna aldrig fått sedan undersökningen startade 1972. Detta är allvarliga nyheter för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, och den som är ansvarig för partiets kursändring tidigare i våras då man öppnar upp för att samarbeta med alla partier, inklusive Sverigedemokraterna.

Sabuni har också tydligt deklarerat att hon vill se Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som statsminister, vilket innebär att Liberalerna nu har anslutit sig till det högerkonservativa blocket med M, KD och SD. Det sidbytet har inte gett något lyft i opinionen.

Det svaga stödet för Liberalerna kan tolkas som att väljarna inser att partiet inte kan göra något större avtryck i sin nya högerkonservativa miljö. Partiet står helt enkelt inte längre på egna ben. Det är illavarslande för ett parti vars själva existens har byggt på en ständig politisk förnyelse i en liberal riktning. Den kompassen tycks partiet har tappat bort helt.

Nyamko Sabunis kraftiga högergir och sidbyte har med andra ord straffat sig. Ska partiet ha en chans att klara sig kvar i riksdagen efter nästa val behöver partiet hitta hem till liberalismen igen.

En bra start är att ta ett rejält omtag på det svenska skolsystemet som blir allt mer segregerat. Den liberala utgångspunkten måste vara att alla elever ska ges möjlighet till en bra skolgång. Så är det inte i dag.

Sista chansen till förändring får partiet på landsmötet i november då frågan om Sabunis öppning mot Sverigedemokraterna på nytt lär vara på tapeten.

Inleds inte en kursändring i höst lär det vara tack och hej till Liberalernas riksdagsplats efter valet 2022.