Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den nära vården omfattar bland annat vårdcentralerna. Bild: Claudio Bresciani/TT
Den nära vården omfattar bland annat vårdcentralerna. Bild: Claudio Bresciani/TT

Mattias Karlsson: S-förslag är de första stegen på en sjumilafärd

Att Socialdemokraterna kommer med förslag på hur den halländska sjukvården ska utvecklas är välkommet, med det behövs mer för att rubba det borgerliga styret.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Socialdemokraterna i Region Halland vill satsa mer på den nära vården. Med anledning av detta lämnade partiet under onsdagen in inte mindre än tre motioner med förslag på hur den nära vården bättre ska kunna möta hallänningarnas behov.

Motionerna presenterades på en digital pressträff av de två socialdemokratiska regionpolitikerna Lise-Lotte Bensköld Olsson och Jonas Strand. Bland de många förändringar som S föreslår vill partiet att det etableras fler vårdcentraler i Halland, att läkarsamverkan mellan regionen och kommunerna utökas samt att vårdcentralerna ska få mer resurser till att förbättra tillgängligheten.

Det låter som välbehövliga satsningar. Att flytta över fler patienter från sjukhusen till primärvården har länge varit en uttalad politisk vilja, inte minst från statligt håll. Det finns också många fördelar med den nära vården, både för patienterna och för regionen.

De två S-politikerna är kritiska till dagens borgerliga styre i regionen och menar att det inte händer så mycket.

”Vi känner att någon behöver ta taktpinnen”, sa Jonas Strand.

Det är en bra ambition för den som vill utveckla den halländska hälso- och sjukvården. Men frågan är om det räcker till valet om ett och ett halvt år.

Att lämna in motioner är ett sätt för ett oppositionsparti att påverka regionpolitiken. Det är så här den demokratiska processen fungerar för oppositionen, att lägga egna förslag. Antingen genom budgetförslag eller motioner som i det här fallet. Inför ett val kommer vallöftena till väljarna: ”Rösta på oss så lovar vi er detta!”

Men Socialdemokraterna i Region Halland står inför en monumentalt svår uppgift om partiet vill vinna nästa val. Det tycks som att hälsan tiger still i den halländska regionpolitiken.

I alla fall om man får tro valresultaten de senaste decennierna där de borgerliga partierna återkommande har tagit hem segern. Så även i det senaste valet där man fick egen majoritet.

I val efter val har alltså borgarna fått förnyat förtroende att leda regionen, förr i Hallands läns landsting och numera i Region Halland – och har gjort så länge som någon över huvud taget kan minnas i Halland; S har aldrig haft makten i regionen.

Att Socialdemokraterna nu lägger en rad förslag på hur den nära vården ska utvecklas är välkommet. Men det behövs betydligt mer för att rå på den kompakta borgerliga maktdominansen.

De inlämnade motionerna kan ses som tre steg på den sjumilafärd som S har framför sig för att överhuvudtaget kunna rubba det borgerliga styret i Region Halland.

Med Socialdemokraternas nuvarande takt blir det alltså svårt att hinna fram till målet – att vinna nästa val.