Säg inte nej, säg ja till hotellet på Österskans

Hotellets nejsägare vänder ryggen åt både Nissan – och Halmstads framtid.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
LocationHalmstad|

I veckan har Hallandsposten rapporterat om ett nytt förslag för det planerade hotellet på Österskans i Halmstad. Efter kritik från länsstyrelsen och från den kulturmiljöutredning som har gjorts om att hotellet var för högt och för dominerande, hamnade det på ritbordet igen.

Och nu har White arkitekter med arkitekten Hans Forsmark i spetsen presenterat ett något bantat hotell som är två våningar lägre och har rundade kanter. Totalt har ytan minskats med 13 procent, och förhoppningen är att det bantade hotellet ska godkännas av framför allt länsstyrelsen.

”Uppdraget var att minska höjden och se om vi kan göra byggnaden slankare. Och det har vi gjort”, säger Hans Forsmark till HP (9/6).

ANNONS

Även Anders Junger, delägare och vd för Winn hotel group, företaget som ska driva hotellet, är nöjd med det nya hotellförslaget även om det innebär en något sämre lönsamhet.

”Vi hoppas att allmänheten ska ta det nya hotellet till sina hjärtan”, säger han till HP.

I slutet av juni ska kommunstyrelsen ta ställning till det nya förslaget och förhoppningsvis blir det då ett beslut om att skicka ut det på så kallad granskning som är det sista steget innan en detaljplan är redo för ett avgörande. Men innan dess ska även Halmstads befolkning få säga sitt om hotellet i den historiska folkomröstningen som hålls i samband med de allmänna valen den 11 september.

Men som HP rapporterar i dagens tidning är inte alla nöjda med det mindre hotellet. Att döma av Facebook-kommentarerna på HP:s artikel är merparten mycket kritiska till det nya hotellförslaget, en kritik som delas av Rutger Herlin, är ordförande för föreningen Utveckla Österskans och Picassoparken. Han menar att de som skrev under namninsamlingen i kampanjen för en folkomröstning om hotellet inte kan vara nöjda.

”Det man skrev på var att man inte ville se ett hotell eller någon annan omfattande byggnad på platsen. Och hotellet är fortfarande omfattande”, säger Rutger Herlin i dagens HP.

ANNONS

Ja, här står vi, med vitt skilda åsikter om hotellet på Österskans. Då kan det vara befogat att ställa sig frågorna: Vart är Halmstad på väg? Och vad är det Halmstadborna vill med sin stad och sin kommun?

Kan verkligen ett nytt hotell vara svaret på dessa frågor? Ja, det kan det faktiskt. Ett hotell på Österskans visar vägen framåt för Halmstad, framför allt för en positiv utveckling av stadskärnan. Det handlar om att bejaka de möjligheter som finns och att inte i varje enskilt ögonblick säga nej, nej, nej. Det är inte så en stad kan utvecklas.

En viktig del i utvecklingen av Halmstads stadskärna finns i att ta till vara på möjligheterna runt Nissan. Staden som tidigare vände ryggen åt den vackra ån behöver nu öppna sin famn mot Nissan.

Det finns andra saker som man också måste ta fasta på. Halmstad är en attraktiv kommun, här vill många bo och staden har haft en stadig befolkningsutveckling i decennier. Men en sådan positiv utveckling kommer inte av sig självt utan det gäller att hela tiden planera framåt. Det uppdraget har politikerna, som måste höja blicken och se till det finns förutsättningar för både staden och kommunen att växa, bland annat genom nya bostäder.

ANNONS

Hur kommer då länsstyrelsen att ta emot det bantade hotellförslaget? Och vad tycker Halmstadborna om det när de får chansen att säga sitt i höstens folkomröstning?

Oavsett svaren på dessa frågor kan man konstatera att det finns två vägar framåt, antingen att bejaka Halmstads utveckling eller att till varje pris bevara staden som den en gång har sett ut. Givetvis bör blicken vara riktad framåt – med ett klart och tydligt ja till hotellet på Österskans.

Läs mer från ledarredaktionen om hotellet:

LÄS MER:Låt Halmstads politiker ha makten över stadens utveckling

LÄS MER:Riksintresset för Halmstad är en kvarnsten runt halsen

LÄS MER:Skvaller hör inte hemma i debatten

ANNONS