Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Mattias Karlsson: Riv stängslet runt Örjans vall och bygg bostäder

När Halmstad växer så det knakar behövs nya bostadsområden. Att bygga bostäder på Örjans vall passar perfekt in i den ekvationen.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Örjans vall-området utmed Nissan omfattar totalt 131 000 kvadratmeter, ett område som i stort sett är helt inhägnat. Här göre sig allmänheten icke besvär, annat än under de hemmamatcher som Halmstads BK eller IS Halmia spelar. Visserligen används området även till träning för de båda fotbollsklubbarna.

Men faktum kvarstår att nyttjandegraden av det centralt och vackra området är ytterst begränsad i tid. Halmstadborna har helt enkelt en otroligt dålig tillgång till det kommunalt ägda området. Det är inte att utnyttja de gemensamma resurserna på bästa sätt.

Men som väl är finns det ett förslag på hur området kan förändras. Genom att bygga en ny modern fotbollsarena på Sannarp kan Örjans vall frigöras för uppemot 2 000 bostäder. Det här förslaget lade Halmstads BK och byggföretaget MTA bygg och anläggning fram för två år sedan, och det har nu i ett första skede utretts av kommunen, vilket HP rapporterar om.

Men den så kallade planutredningen är negativ till förslaget att bygga bostäder utmed Nissan, dels för att det finns risk för översvämningar, dels för att ungefär hälften av området omfattas av vattenskydd.

Det är nu politikerna måste träda in i handlingen – och visa var bostäderna ska stå. Örjans vall är alldeles för värdefullt för att inte exploateras för en ny stadsdel.

På samhällsbyggnadsutskottets möte på tisdag i nästa vecka har politikerna att ta ställning till om nya bostäder på Örjans vall-området ska lyftas in det kommunala bostadsförsörjningsprogrammet.

Som ett underlag till det beslutet har det genomförts en förstudie, planutredning Örjans vall, där en rad olika kommunala förvaltningar har medverkat. Det är alltså denna utredning som ställer sig negativ till att omvandla området till ett bostadsområde.

”Platsen har utmaningar, framför allt på grund av vatten. Det är en vattentäkt och även att Nissan är där den är för översvämningsrisken och för grundvattenhöjningar”, säger Olof Selldén, planchef på Halmstads kommun till HP (12/1).

Det finns alltså stora utmaningar med att bygga nya bostäder på Örjans vall. Men vem har sagt vem har sagt att ska vara enkelt att vara politiker? I det här läget gäller det att se möjligheterna, inte problemen; politik är att vilja.

Fram till 2050 förväntas Halmstads kommun växa med uppemot 50 000 nya invånare och en merpart av denna utveckling kommer att ske i själva staden. När Halmstad växer så här kraftigt behöver man tänka nytt och inte fastna i gamla tankemönster. Mot bakgrund av detta passar det nya bostadsområdet – Örjansstaden? – perfekt in i den ekvationen.

Det är många som har nostalgiska minnen av Örjans vall, med sin vackra placering utmed Nissan. Men det är inte nostalgi som bär oss in i framtiden utan möjligheterna – de möjligheter som finns framför oss. Att öppna upp Örjans vall-området för Halmstadborna och att bygga en modern arena på Sannarp är en möjlighet som politikerna måste förvalta.

Det går inte att sticka under stol med att finns problem och utmaningar med att bygga nya bostäder på Örjans vall. Men det får inte hindra politikerna att vilja omvandla det i dag inhägnade området – motsvarande 18 fotbollsplaner – till att bli en ny pärla i Halmstad, som kan locka till sig både nuvarande och nya Halmstadbor.

Det är politikerna som sitter i förarsätet i färden mot framtiden. Det är politikerna som ska styra Halmstads kommuns utveckling, inte tjänstepersonerna.

Så här kommer en uppmaning till Halmstadpolitikerna: Riv stängslet runt Örjans vall och bygg bostäder. Det spelas bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad.

LÄS OCKSÅ: Det spelas bättre boll på Sannarp i framtidens Halmstad

LÄS OCKSÅ: Låt Örjans vall bli nytt hem för framtida Halmstadbor

LÄS OCKSÅ: Den som sitter still i båten missar Halmstads utveckling