Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hemtjänst, en ifrågasatt rättighet för sommargäster. Bild: Gorm Kallestad

Mattias Karlsson: Risk för kommunstrider om regeringen inte sätter ner foten

Det är inte rimligt att små kommuner måste ta ansvar för storstädernas sommargäster.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

I helgen skickades ett brev från västkusten till Stockholm med ett allvarligt budskap. I brevet vädjar elva kommunstyrelseordförande i Bohuslän till regeringen om att under en begränsad tid häva skyldigheten att utföra hemtjänst, hemsjukvård och LSS-insatser för de som inte är åretruntboende i deras respektive kommuner.

Bakgrunden är givetvis att coronaviruset innebär ett mycket hårt tryck på kommunernas hemtjänst och hemsjukvård, en situation som förvärras för kommuner som har en stor sommarbefolkning.

”De bor bra i sina bostäder i Stockholm och ändå måste de åka hit och belasta. Det är inte rimligt”, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunstyrelsens ordförande i Orusts kommun till Dagens Nyheter (21/4).

Enligt socialtjänstlagen har en sommarboende rätt att få samma insatser från vistelsekommunen som från hemkommunen. Men nu prövas den rättigheten när många kommuner under coronakrisen har svårt att få ihop resurser och bemanning till de som redan bor i kommunen.

Även om kurvorna för antalet fall av konstaterad smitta och antalet avlidna i covid-19 tycks ha planat ut i Sverige, är läget fortfarande mycket allvarligt i landet. Det går inte att blåsa faran över än på ett tag.

Ändå kan det vara läge att redan nu lyfta blicken. Om drygt en månad väntar en sommar med många semestersugna svenskar. Allt tyder också på att det kan bli fler sommargäster än vanligt utmed den svenska västkusten eftersom en utlandsresa i praktiken ser ut att bli en omöjlighet.

Frågan är synnerligen aktuell även för södra Halland. Inför påskhelgen var man tydlig från Laholms kommun med att man inte kunde erbjuda hemtjänst, trygghetslarm och hemsjukvård till långväga gäster i kommunen (HP 26/3). En liknande inställning hade man från Halmstads kommun där man så långt som möjligt försökt avvärja förfrågningar från andra kommuner om att tillfälligt ta över ansvaret för sommargästerna.

Det är för tidigt att säga hur det blir till sommaren. Vad som har varit mycket tydligt under hela coronakrisen är att förutsättningarna förändras hela tiden och det kan gå snabbt. Därför går det inte att utesluta att de nuvarande restriktionerna kan komma att gälla ett bra tag till.

Men trots detta kan det vara läge för regeringen att redan nu uttala sitt stöd för de drabbade kommunerna på västkusten.

Det är inte rimligt att små, fattiga kommuner måste ta emot ett stort antal sommargäster utan en möjlighet att tillmötesgå kraven på hemtjänst och liknande insatser om detta samtidigt går ut över de som redan bor i kommunen året runt.

Det är viktigt att värna om den fria rörligheten i Sverige, men bara så länge som smittspridningen kan hållas i schack. Det är heller inte rimligt att kräva hemtjänst och hemsjukvård på semesterorten så länge som coronakrisen är ett faktum.

Om regeringen inte sätter ner foten finns risk att små kommuner ställs mot stora kommuner, att fattiga kommuner ställs mot rika kommuner. Den kommunstriden är inte värdig ett välfärdsland som Sverige, varken före, under eller efter coronakrisen.