Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens historiska omröstning i riksdagen.  Bild: Erik Simander / TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens historiska omröstning i riksdagen. Bild: Erik Simander / TT

Mattias Karlsson: Riksdagens glastak krossat – först efter ett helt sekel

Hundra år efter demokratins genombrott fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Det visar hur sakta kampen om verklig jämställdhet mellan kvinnor och män går.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Strax efter klockan 10 den 24 november 2021 röstade Sveriges riksdag för första gången fram en kvinnlig statsminister. Oavsett vilken politik som Magdalena Andersson (S) kommer att föra är det en historisk händelse att hon nu är statsminister.

Men utöver att glädjas över den historiska händelsen är det också en påminnelse om att det inte råder jämlikhet mellan kvinnor och män i Sverige. Det tog nämligen precis 100 år efter demokratins genombrott i Sverige innan riksdagens glastak krossades.

Magdalena Andersson har blivit statsminister i kraft av sin kompetens, det finns inga tvivel om det när man ser på hennes meriter, inte minst har hon varit finansminister i sju år.

Om både kvinnor och män bedöms lika utifrån sin kompetens hade mycket varit vunnet för ett jämställt och jämlikt samhälle. Så är det tyvärr inte. Alltför länge och alltför ofta har männens kvalifikationer vägt tyngre än kvinnornas.

På en presskonferens efter riksdagens omröstning höll Magdalena Andersson en presskonferens och sa att hon är berörd över att hon blivit framröstad till Sveriges första kvinnliga statsminister, och att hon vet vad det ”betyder för flickor som växer upp.”

Hon vidareutvecklade också vad det är som driver henne i sin politiska gärning:

”Min drivkraft har alltid varit att kämpa mot orättvisorna i samhället, att alla som växer upp i Sverige ska ha möjligheten att växa och utvecklas, våga drömma stora drömmar och ta stegen mot dem. Man ska göra det oavsett vilka föräldrar man har, oavsett var ens föräldrar är födda, eller om man kille eller tjej”, sa Magdalena Andersson.

För att återgå till det inrikespolitiska läget så är det ingen röd matta som rullas ut för den nya statsministern. Strax före riksdagens omröstning meddelade Centerledaren Annie Lööf att man släpper fram Magdalena Andersson som statsminister men att man inte kommer att stödja regeringens budgetproposition med anledning av uppgörelsen kvällen innan mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Det beskedet från Lööf klingar falskt. Regeringens budgetförslag har varit känt i två månader men det var alltså först efter tisdagens uppgörelse som Center väljer väg i budgetfrågan.

Annie Lööfs besked är ett svidande nederlag för den nytillträdda statsministern även om Magdalena Andersson ville tona ned det med att skillnaderna mellan högerpartiernas och regeringens budget inte är så stora.

Begreppet ”glastak” beskriver det osynliga hinder som kan stoppa kvinnor från att komma vidare i karriären på grund av till exempel könsroller och dolda maktstrukturer.

I år firas att det är hundra år sedan kvinnor och män fick lika rösträtt i Sverige. Att det skulle ta ett helt sekel innan Sverige fick sin första kvinnliga statsminister visar med all tydlighet att riksdagen har haft ett glastak som hindrat kvinnor från att nå landets högsta politiska ämbete.

Det glastaket har nu Magdalena Andersson krossat med besked. Men tro inte att kampen för ett mer jämlikt samhälle är över. Det finns fler orättvisor och ojämlika villkor mellan kvinnor och män som måste bekämpas. Varje dag.