Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oneschool Nyby Campus, tidigare känt som Laboraskolan Bild: Fredrik Almryd
Oneschool Nyby Campus, tidigare känt som Laboraskolan Bild: Fredrik Almryd

Mattias Karlsson: Religiös indoktrinering hör inte hemma i skolan

En friskola i Hylte kommun som har nära koppling till den religiösa rörelsen Plymouthbröderna har återkommande fått kritik för sin undervisning. Nu är det dags igen, vilket är ett bevis på att dagens skolsystem inte klarar av att hantera avarterna.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

På den fristående skolan Oneschool Nyby Campus i Hylte kommun har grundskoleeleverna inte haft sex och samlevnad på schemat under nästa tre år. Det framkom av Skolinspektionens senaste tillsyn, vilket HP rapporterar om. Orsaken? Sexualundervisning är ett känsligt ämne att undervisa i. Som om det vore ett giltigt argument. Men tydligen är det det på Oneschool Nyby Campus.

Känner man till skolans bakgrund är det dock inte så överraskande. Skolan som tidigare hette Laboraskolan har nära kopplingar till den religiösa rörelsen Plymouthbröderna, och har sedan den startades 2007 flera gånger fått hård kritik för hur man bedriver undervisningen.

Skolinspektionen har återkommande gjort tillsyn och bland annat kritiserat skolan för att man inte arbetat med att motverka traditionella könsroller och för att eleverna inte fått träning i kritiskt tänkande.

Av Skolinspektionens nu aktuella rapport framkommer att man inte gör ett så kallat ingripande gällande den uteblivna sexualundervisningen, framför allt för att skolan enligt vad man själv uppger ska återuppta den undervisningen.

I stället får skolan hårdare kritik för att man har tillsvidareanställt lärare utan lärarlegitimation, saknar skolpsykolog och inte har en plan för kränkande behandling för grundskolan. Trots den mildare kritiken mot att eleverna inte fått undervisning i sex och samlevnad är det just detta som är allvarligt. Detta för att det så tydligt visar vad skolans ägare vill med sin undervisning – bedriva religiös indoktrinering.

Det räcker nu, låt inte friskolor få lov att indoktrinera sina elever. I Sverige är det svensk läroplan som gäller i skolan, inte unkna värderingar om att pojkar och flickor ska särskiljas eller att sexualundervisningen är ett känsligt ämne.

I Sverige kan en friskola starta och få skattefinansiering om den blir godkänd av Skolinspektionen. Detta under förutsättning att den uppfyller alla krav och följer läroplanen. Problemet är bara att detta inte fungerar i praktiken. Det finns alltför många olika intressen och avsikter med att bedriva en friskola i dag, om det så är vinstintresset som styr eller religiösa värderingar.

Försvarare av dagens långt drivna marknadsskola menar ofta att det är mer kontroll som behövs för att få bort avarterna. Problemet med ett sådant resonemang är att det skulle krävas väldigt mycket resurser av Skolinspektionen att upprätthålla ett sådant kontrollsystem.

Börja i stället i andra änden, och se till att alla skolor drivs med samma mål, att ge eleverna kunskap för livet och en god uppfostran. Så som det står i skollagen.

Ett samhälle som håller ihop är beroende av en skola som inte leder till ökad segregation. Men så ser inte dagens skolsystem ut. I stället ökar skillnaderna mellan skolor och mellan elever.

En orsak till det är att själva friskolesystemet med en rörlig skolpeng och ett fritt skolval leder till ökad segregation. Därför måste skolsystemet förändras i grunden så att alla elever får en likvärdig skolgång. I en sådan skola hör inte de unkna värderingar som förmedlas på Oneschool Nyby Campus hemma.