Alliansen i Halland fortsätter att styra i regionen – men i minoritet. Från vänster Lars Gustafsson (KD), Ann Molander (L), Mikaela Waltersson (M) och Helene Andersson (C).
Alliansen i Halland fortsätter att styra i regionen – men i minoritet. Från vänster Lars Gustafsson (KD), Ann Molander (L), Mikaela Waltersson (M) och Helene Andersson (C). Bild: Jari Välitalo

Regionpolitiken måste vara mer på tårna

Det är välkommet att Alliansen i Halland vill ta ansvar att styra regionen de kommande fyra åren. Men sökandet efter breda lösningar får inte leda till en utslätad regionpolitik.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Alliansen i Halland vill fortsätta att styra regionen den kommande mandatperioden. Detta trots att de fyra partierna, M, C, KD och L, inte fick egen majoritet i valet för drygt en månad sedan. Detta besked lämnade företrädare för de fyra partierna på en presskonferens på onsdagen.

”Vi är helt medvetna om att vi kommer att få jobba med breda lösningar med andra partier”, sa Mikaela Waltersson (M) på pressträffen.

Den gångna mandatperioden har Alliansen styrt regionen i majoritet. Men i valet förlorade det politiska styret två mandat, och samlar nu totalt 34 av regionfullmäktiges 71 ledamöter. Trots detta vill de fyra partierna nu alltså fortsätta att styra.

ANNONS

Förutom Waltersson deltog Centerpartiets Helene Andersson, Kristdemokraternas Lars Gustafsson och Liberalernas Ann Molander på pressträffen. Och det var tydligt att man ville visa upp en enad allians, särskilt som man poängterade att man varit med och styrt Halland de senaste hundra åren. Ändå är inte allt sig likt.

”Det är ett helt nytt läge för Alliansen i Halland, självklart är det en utmaning. Men vi tror på klimatet i Halland, att vi kan hitta breda lösningar i de stora frågorna”, svarade Mikaela Waltersson på en fråga om att de fyra partierna nu ska styra i minoritet. Med klimatet i Halland hänvisade Waltersson till den så kallade Hallandsandan som innebär att man ofta förankrar politiska beslut i bred enighet.

Budskapet från Alliansen i Halland kan kort och gott sammanfattas med att man ser framför sig samsyn och breda lösningar på de utmaningar och problem som regionen har framför sig. Den ödmjukheten är så klart en direkt konsekvens av att Alliansen inte längre har en majoritet i regionfullmäktige, och därmed behöver få andra partier att stödja deras förslag, eller åtminstone inte får en samlad opposition emot sig.

På ett sätt är det inte fel att söka breda lösningar inom ett område som faktiskt är väldigt komplext, det vill säga hälso- och sjukvården. Men det finns en fara i att regionpolitiken, som i dag har svårt att väcka något större engagemang hos medborgarna, blir än mer ointressant.

ANNONS

Givetvis är det bra om hälsan tiger still inom Region Halland. Men det är inte bra om regionpolitiken blir än mer utslätad och därmed inte utvecklas.

Det finns alltid saker som Region Halland kan göra bättre. Ta till exempel kollektivtrafiken som behöver möta de behov som finns på en alltmer rörlig arbetsmarknad. En annan svår utmaning är den framtida personalförsörjningen inom sjukvården. Då behövs det politiker som verkligen är på tårna, antingen om man är med och styr eller agerar i opposition.

Det är välkommet att Alliansen i Halland vill ta ansvar att styra regionen de kommande fyra åren. Men låt det då bli med en politik som verkligen tar sikte på de framtida utmaningarna inom hälso- och sjukvården och inom den halländska kollektivtrafiken.

För en levande demokrati behövs det en aktiv politik.

ANNONS