Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallands sjukvård har en stor skuld att beta av efter coronapandemin. Bild: Jari Välitalo
Hallands sjukvård har en stor skuld att beta av efter coronapandemin. Bild: Jari Välitalo

Mattias Karlsson: Regionens överskott kan kosta mer än det smakar

Alliansen i Region Halland budgeterar för 400 miljoner kronor i överskott. Det är inte ansvarsfullt när regionen har både en personal- och en vårdskuld att betala av.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det är enkel matematik, gör man överskott i enda ändan blir det lätt underskott i andra ändan, läs en skuld.

Förra året regnade det statliga pengar över landets kommuner och regioner, vilket ledde till ett stort överskott totalt i hela kommunsektorn. Givetvis fanns ett gott syfte med det statliga tillskottet, att täcka upp för de extra kostnader som pandemin orsakade.

Pengarna var särskilt behövliga i hälso- och sjukvårdssektorn som haft en enorm extra belastning, inte minst för vårdpersonalen. Men statens pengaregn användes inte på långa vägar under förra året, vilket inte minst märks på det överskott som många regioner har fått.

Tidigare i våras presenterade Region Halland bokslutet för förra året och överskottet landade på hisnande 800 miljoner kronor. Frågan är var pengarna gör mest nytta, i Region Hallands lador eller ute i vårdverksamheterna?

När den styrande majoriteten i regionen på onsdagen presenterade sitt budgetförslag för nästa år kan det vara bra att hålla förra årets stora överskott i minnet.

Det var inga större nyheter som Alliansens fyra regionråd kom med under sin korta budgetpresentation. I stället var det en välregisserad tillställning där samma mantra upprepades om och om igen, vikten av att rusta för framtiden och ha en långsiktigt hållbar budget i balans.

Inte sällan kan det vara intressant att analysera politikers uttalanden genom att jämföra vad motsatsen till vad de säger innebär. Är motsatsen inte politisk gångbar blir politikernas uttalanden ofta tomma ord.

Den som säger att man vill ha en långsiktigt hållbar budget i balans säger egentligen inte så mycket, eftersom ingen vill motsatsen. Ett genomgående tema på Alliansens budgetpresentation var just sådana tomma ord, lätta att säga men politiskt ganska innehållslösa.

Det fanns dock en sak som stack ut, det var det budgeterade överskottet på drygt 400 miljoner kronor. Även om hela budgeten ligger på 11,5 miljarder kronor är ändå 400 miljoner väldigt mycket pengar, särskilt som det finns en stor skuld från förra året att betala av, både en vårdskuld och en personalskuld.

Den pågående coronapandemin kommer att få en stor påverkan på Region Hallands verksamheter under många år. Den hårt belastade vårdpersonalen är i stort behov av både återhämtning och förstärkning. Det behövs helt enkelt en kraftfull satsning på personalen.

En annan allvarlig konsekvens av pandemin är att mycket vård har fått skjutas på framtiden när sjukvården har behövt prioritera covid-patienterna. Den här vårdskulden kommer regionen att leva med under flera år framöver.

Att i det här läget med dessa dubbla skulder budgetera för hela 400 miljoner kronor i överskott är ytterst tveksamt. Dessa pengar ska inte sparas i ladorna utan behövs ute i sjukvården – nu. Därför bör Alliansen tänka om i sitt budgetförslag.