Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När Jonas Sjöstedt lierar sig med de konservativa partierna kan Sverige inte utvecklas. Bild: Jonas Ekströmer/TT
När Jonas Sjöstedt lierar sig med de konservativa partierna kan Sverige inte utvecklas. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mattias Karlsson: Regeringen till reträtt om reform

Vänsterpartiet är den stora vinnaren när regeringen tvingas backa om reformen av Arbetsförmedlingen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Priset blev för högt. På måndagen meddelade regeringen att den kritiserade reformen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år och att man skrotar införandet av lagen om valfrihetssystem. Därmed undanröjdes hotet om en misstroendeomröstning av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Regeringens reträtt är givetvis en framgång för Jonas Sjöstedt och hans vänsterparti. I januariöverenskommelsen står det tydligt att Vänsterpartiet ”inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den här mandatperioden”. Det löftet lyckades alltså de fyra januaripartierna inte hålla.

Den stora förloraren är Centerpartiet eftersom de varit drivande i reformeringen av Arbetsförmedlingen. Men den vikarierande partiledaren för Centerpartiet, Anders W Jonsson, tonade ned förändringarna av reformen som detaljer. Det är att skönmåla en förlust.

Sanningen är snarare att när Vänsterpartiet lierar sig med det nya konservativa blocket, M, KD och SD, så kan Sverige inte utvecklas. Det är verkligen oroväckande för framtiden.