Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen mörkar det makroekonomiska läget.  Bild: Johan Nilsson/TT
Regeringen mörkar det makroekonomiska läget. Bild: Johan Nilsson/TT

Cecilia Blomberg: Regeringen mörkar det makroekonomiska läget

Svensk ekonomi går inte som en Tesla utan som en sovjetisk gammal Lada.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Går det bra för Sverige? Ja, i alla fall om man ska tro finansminister Magdalena Andersson (S). "Svensk ekonomi är urstark." "Fortsatt god utveckling i svensk ekonomi." Så brukar det låta när hon kommenterar det ekonomiska läget.

Men den bilden stämmer inte. Att döma av tillväxten ser det inte alls ljust ut. Trots upprepade påståenden om rekordtillväxt går Sverige överlag sämre jämfört med andra länder i OECD. Detta trots att Sverige klarade sig undan både USA:s bostadskris och eurokrisen.

Regeringen gör sitt bästa för att blanda bort korten genom att prata om allt annat än BNP per person, som mäter välstånd.

Nyligen sänkte regeringen sin tillväxtprognos för just detta mått från 1,9 procent till 1,4 procent. Enligt prognoserna kommer det att ligga på 0,9 procent de närmaste åren. Det är rent katastrofala siffror som får alldeles för lite uppmärksamhet. BNP per invånare växer normalt med knappt 2 procent, och i högkonjunktur med 3-4 procent. Just nu råder brinnande högkonjunktur, och de dåliga siffrorna går varken att bortförklara med snabb befolkningstillväxt eller lägre global tillväxt. Siffrorna är svaga både i ett historiskt perspektiv och jämfört med andra länder.

Faktum är att regeringens egen tillväxtprognos till och med ligger lägre än under de år som ledde fram till den stora krisen på 90-talet som skakade om Sverige rejält. Tillväxt är nödvändigt för att ett land ska ha några resurser att fördela, och i nuläget tornar synnerligen mörka moln upp sig på himlen. Men detta är något som Andersson inte alls berör. Tvärtom påstår hon att svensk ekonomi "går som en nyproducerad Tesla".

Socialdemokraterna har goda skäl att ge sken av att det går bra för Sverige, inte minst med tanke på att det snart är val, och tar i nästan så de spricker. Anderssons presentation av det ekonomiska läget den 21 juni på Rosenbad dryper av formuleringar som "stabil tillväxt", "Sverige står väl rustat" och "rekorden i svensk ekonomi".

Men under rådande högkonjunktur borde det gå mycket bättre för Sverige än vad det gör för att vi ska vara rustade att möta den lågkonjunktur som är i antågande.

Sverige har strukturella problem som omedelbart behöver adresseras. I en debattartikel (DI 22/1) radas de upp av John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet: ett fallerande utbildningssystem, en icke fungerande hyresmarknad, ett ohållbart skattesystem, en stark bostadssegregation och en bristande förmåga att integrera nyanlända samt låg produktivitet och mycket höga kostnader i byggsektorn och delar av tjänstesektorn. Lägg därutöver till en galopperande privat skuldsättning.

Men i stället för att tala klarspråk om den annalkande stormen låtsas regeringen som att allt är frid och fröjd.

Den politiska diskussionen borde handla om Sveriges långsiktiga tillväxt och hur Sveriges strukturella problem bäst åtgärdas innan en akut kris uppstår. Regeringens skönmålningar båtar föga. Svensk ekonomi går inte som en Tesla, utan snarare som en sovjetisk gammal Lada.