På måndagen deltog Sveriges statsminister Ulf Kristersson på klimattoppmötet i Sharm el-Sheikh.
På måndagen deltog Sveriges statsminister Ulf Kristersson på klimattoppmötet i Sharm el-Sheikh. Bild: Thomas Hartwell

Regeringen har lagt in backen i klimatpolitiken

Sverige är på väg att överge klimatmålen. Då bör regeringen också vara ärlig med det.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Budskapet har upprepats gång på gång av den nytillträdda högerregeringen, Sveriges högt ställda klimatmål står fast. Detta har både energi- och näringslivsministern Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sagt flera gånger.

Men när det gäller den politik som regeringen hittills har presenterat så hänger det inte ihop. Tvärtom har det på kort tid kommit ett antal förslag som i stället för att minska på utsläppen kommer att höja dem.

Och detta i ett läge när klimatkrisen blir allt värre och utsläppen behöver minska radikalt för att vi överhuvudtaget ska klara av målet om att inte höja den globala medeltemperaturen mer än 1,5 grader.

ANNONS

Den nya regeringen med Ulf Kristersson i spetsen har rivstartat rejält inom klimatpolitiken, fast man kör inte framåt utan har lagt in backen. Reduktionsplikten ska minskas, vilket ökar utsläppen när man inte behöver ha lika mycket biobaserade energikällor i drivmedlen.

Därefter har man flyttat resurser från järnvägsunderhåll till vägar, höjt reseavdraget för bilar och meddelat att man ska lägga ner miljödepartementet. Dessutom vill regeringen ta bort ”subventionen” för anslutningarna för den havsbaserade vindkraften, vilket gör planerade vindkraftsparker osäkra. Och så då droppen som fick klimatbägaren att rinna över helt, på måndagskvällen meddelade regeringen med en dags varsel att klimatbonusen för elbilar slopas.

Sammantaget innebär detta på kort sikt att Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer att öka.

Vad regeringen i stället talar om är att kärnkraft ska täcka upp för det kraftigt ökade behovet av el i framtiden. Men nya kärnkraftverk ligger långt fram i tiden och är i praktiken ingen lösning på kort sikt.

Regeringen vill alltså skicka dagens klimaträkning till framtiden. Man kan då ställa sig frågan, om Sverige inte har några ambitioner att minska på utsläppen i dag, när ska vi då göra det?

Det ironiska i sammanhanget är att statsminister Ulf Kristersson (M) på måndagen deltog i FN:s klimattoppmöte COP27 i egyptiska Sharm el-Sheikh. Med vilket budskap då? Att Sverige nu ska öka på utsläppen av växthusgaser?

ANNONS

Den globala situationen för klimatet är värre än någonsin. Det slås nya väderrekord på löpande band, om det så är hetta som sveper in över Europa långt in på hösten eller Pakistan som drabbas av enorma översvämningar som har lagt uppemot en tredjedel av landet under vatten. Och då tar Sveriges regering beslut som leder till ökade klimatutsläpp. Allt prat om att klimatmålen står fast är bara läpparnas bekännelse.

Kort och gott, man kan inte äta kakan och samtidigt ha kvar den. Regeringens inslagna väg i klimatpolitiken pekar i en tydlig riktning. Sverige är i allra högsta grad på väg att överge de högt ställda klimatmålen. Det hade varit ärligt av Bush, Pourmokhtari och hela regeringen att erkänna detta. Allt annat är ohederligt.

ANNONS