Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cecilia Blomberg: Regeringen förtjänar rött kort

En svensk seger gör inte Ryssland till en fredlig granne.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Sveriges vinst mot Mexiko var magisk. Men inte så pass att den i ett trollslag förvandlar Ryssland till en fredlig granne i öst. Att regeringen följer åttondedelsfinalen på plats i Sankt Petersburg förtjänar all kritik.

Ryssland för krig i Ukraina och bedriver politisk och ekonomisk påverkanspolitik mot Europa. Regimkritiker, journalister och homosexuella förföljs. Efter annekteringen av Krim restes berättigade frågor om det är lämpligt att Ryssland står värd för världens största idrottsevenemang.

Nervgiftsattacken i Salisbury mot tidigare dubbelagenten Sergej Skripal ledde till att regeringen i solidaritet med Storbritannien utlovade en bojkott av VM. ”Jag är djupt bekymrad över den politiska situationen i Ryssland, särskilt när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter”, sa idrottsminister Annika Strandhäll (S) i en TT-intervju i slutet av maj.

Men efter Sveriges grupp-seger anser statsminister Stefan Löfven (S) att det föreligger ”ett fotbollsmässigt annat läge”. Hur landslagets framgångar ändrat rådande sakförhållanden framgår dock inte.

För Putin handlar VM om mer än bara fotboll. Det är ett propagandaprojekt som ger Kreml möjlighet att sola sig i glansen från världens mest eftersökta idrottsmästerskap. Statsråd representerar det officiella Sverige, och deras agerande sänder signaler. I stället för att göra en viktig politisk markering väljer regeringen att på skattebetalarnas bekostnad agera statister åt Putins regim.

Putins maktambitioner hotar hela Europas stabilitet och säkerhet. Det kräver att EU står enat. ”Vi kommer att vara där och heja på vårt lag i nästa skede”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

För detta förtjänar Löfven och regeringen rött kort.