Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Valfläsk. Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer med regeringens ekonomiska vårproposition som lagom till valet är fylld med satsningar. Bild: Christine Olsson/TT

Regeringen bäddar för tuffare tider

Oansvarigt. I ett läge ekonomin går på högvarv väljer regeringen att gasa på ytterligare. Det är inte att ta ansvar för Sverige.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

När det är högkonjunktur och minusränta, vad gör regeringen då? Satsar ännu mer pengar på ofinansierade reformer. Så kan man sammanfatta regeringens politik de senaste åren. Vårbudgeten som presenterades på måndagen var inget undantag.

Det går bra för Sverige på många sätt. Ekonomin går som tåget, statsskulden minskar, sysselsättningen ökar och arbetslösheten sjunker. De svenska hushållen gynnas också av en historiskt låg ränta.

I ett sådant ekonomiskt är det klokt att förbereda sig för sämre tider. Men det gör inte den rödgröna regeringen. Istället gasar man på. Det märks tydligt att det är valår.

Regeringens vårbudget innehåller satsningar på totalt 2,6 miljarder kronor. Av dessa går bland annat 400 miljoner kronor till kortare köer i vården, 200 miljoner till ny utrustning till polisen, 100 miljoner satsas på fler kommunala sommarjobb och 45 miljoner skattekronor avsätts till en premie för elutombordsmotorer. Detta är bara några av vårbudgetens mer eller mindre viktiga investeringar.

Den övergripande frågan infinner sig: Vad håller regeringen på med?

En vårbudget är egentligen till för justeringar, inte för att genomföra de valfria satsningar till höger och vänster som regeringen nu föreslår. Syftet är uppenbart, regeringen vill vinna mark inför valet i höst genom att rikta in sig på speciellt utvalda väljargrupper.

Tyvärr missar den rödgröna regeringen, med Vänsterpartiet som stödben, att ta sikte på framtidens utmaningar.

Det finns en bred politisk enighet om att det behövs mer resurser till den offentliga sektorn. Med stora elevkullar och en allt äldre befolkning behövs det fler händer i välfärden, om det så handlar om att lyfta elevernas resultat så att fler går ut skolan med godkända betyg eller rekrytera mer personal inom äldreomsorgen. Det behövs också satsningar på polisen och försvaret.

Men den offentliga sektorn måste också utvecklas så att den kan leverera mer kvalitet per skattekrona. Sådana reformer är inte populära, varken hos personal eller politiker. För att driva igenom nödvändiga reformer som möter motstånd krävs det därför politisk vilja och mod.

Så länge som hjulen snurrar på är det inga problem att regera landet. Men när det vänder ner igen kommer baksmällan – och den är Sverige inte beredd på i dag.

Dagens regering har visat att den inte förmår att ta ansvar för landets framtid.

Väljarna har makten i höstens val. Det är dags att byta till en regering som kan ta sig an morgondagens utmaningar.