Kluvet. Jan Björklund och Liberalerna står nu inför ett avgörande val, ett val som kan splittra partiet.
Kluvet. Jan Björklund och Liberalerna står nu inför ett avgörande val, ett val som kan splittra partiet. Bild: Anders Wiklund/TT

Radikal mittenpolitik är Liberalernas framtid

När Liberalerna nu står inför ett vägval bör utgångspunkten vara att få genomslag för liberala reformer.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Att vara liberal är att vara kluven. Sällan har det uttrycket passat så väl in som i dessa tider. Liberalerna är inte bara kluvna utan också ett splittrat parti som nu står inför ett helt avgörande vägval som kan påverka partiet för lång tid framöver.

I helgen hade Liberalerna ett möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen för att diskutera vilken väg partiet ska välja i den pågående regeringsbildningen. Ska Liberalerna söka samarbete med Socialdemokraterna eller ändra sig och släppa fram en M+KD-regering som är beroende av stöd från SD?

Helgens möte gav inget tydligt besked, vilket vittnar om att partiet är helt splittrat i frågan. I stället är det partirådet som består av ett 60-tal valda ombud, partistyrelsen, riksdagsgruppen och de två EU-parlamentarikerna som kommer att avgöra vilken linje partiet ska välja i regeringsfrågan.

ANNONS

Än har inte en kallelse till ett partiråd gått ut men allt tyder på att det kommer att hållas inom den närmaste tiden.

Väljer Liberalerna att stödja en M+KD-regering är det främst för att behålla de väljare partiet redan har. Men att stå i skuggan av Moderaterna lockar inga nya väljare till Liberalerna. De vinns i stället genom en tro på liberal politik.

Även om det finns ett stort inre motstånd inom partiet att samarbeta med Socialdemokraterna finns det ändå mycket som pekar i just den riktningen, bland annat uppges partiledaren Jan Björklund vilja det. Men det är heller ingen önskeposition.

Lockropen från Stefan Löfven har varit återkommande sedan han blev Socialdemokraternas partiledare 2012. Blockpolitiken är fördummande, har han upprepat, och velat locka över både Centern och Liberalerna till ett politiskt samarbete. Fram till nu har både C och L gjort rätt i att inte gå Löfven till mötes.

Läget är i dag ett annat. Socialdemokraterna gick tillbaka kraftigt i valet och behöver bredda sin parlamentariska bas om de ska fortsätta att regera landet. Med andra ord är S mer beroende av andra partier. Detta kan öppna upp för att Socialdemokraterna är mer villiga att kompromissa än tidigare. Och det finns en hel handfull av viktiga liberala reformer som behöver genomföras.

ANNONS

Allra viktigast för Liberalerna borde skolan vara. Andra viktiga reformområden är arbetsrätten, bostadsmarknaden och skatterna.

Liberalerna fick 5,5 procent i valet och är riksdagens näst minsta parti. Det är en smärtsam påminnelse om att partiet är litet och behöver ta sikte på att vinna nya väljare. Låt inte L stå för ett Litet parti utan för vad partiet egentligen är – Liberalerna. Det är de liberala värderingarna som ska stå i centrum.

Det är med en radikal mittenpolitik som Liberalerna kan växa. Inte som ett stödparti till Moderaterna eller till Socialdemokraterna. Det som räknas är att sitta i en regering och den positionen bör också Liberalerna söka. Därmed finns möjligheten att på allvar påverka Sveriges framtid i en liberal riktning.

En mittenregering med S, C, L och MP är därför att föredra framför att stödja en M+KD-regering. Men valet är inte enkelt – och liberaler kommer även i framtiden att vara kluvna.

ANNONS