Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Omstridd veranda. Bild: Lina Salomonsson
Omstridd veranda. Bild: Lina Salomonsson

Mattias Karlsson: Rätt av kommunen att säga nej till The Bulls glasveranda

The Bulls glasveranda är ett undantag och för att inte gynna en näringsidkare framför andra bör den inte få vara kvar. Men politikerna kan göra mer för att göra Halmstads stadskärna attraktivare.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

”En person i Halmstad sa till mig att ’politikerna ska göra som väljarna vill och väljarna vill ha verandan’, och det tycker jag är en ganska bra konklusion.”

Så kommenterade Peter Fornstam, vd för Svenska bio, länsstyrelsens beslut att den populära glasveranda på The Bulls pub inte får ett permanent bygglov (HP 18/5).

Det är faktiskt en ganska häpnadsväckande slutsats. Folkvalda politiker har inte bara att följa folkviljan, de måste också följa de lagar och rättsprinciper som gäller. Därav följer att olagliga byggnader inte har en plats i samhället.

Låt oss backa bandet. Striden om The Bulls veranda har pågått länge. Trots att den invändigt upplevs som en del av restaurangen är verandan en uteservering, den ligger nämligen på mark som enligt detaljplanen ska vara tillgänglig för allmänt ändamål. Fastighetsägaren Svenska bio äger alltså inte marken som glasverandan står på.

Av detta resonemang följer så klart att verandan bara kan ha ett tillfälligt bygglov. Och det har den haft i ett antal år.

Men så beslutade Halmstads kommun att det tillfälliga bygglovet ska upphävas, annars är det ju inte tillfälligt.

Då kontrade Svenska bio med att söka ett permanent bygglov. Men det sa byggnadsnämnden i Halmstad nej till. Det beslutet överklagades sedan till länsstyrelsen, som i förra veckan fastslog kommun- ens beslut, nämligen att verandan ska tas bort. Dock med skillnaden att man får fem månader på sig och att byggnadsnämndens vite på 500 000 kronor tas bort.

Än är inte det segdragna ärendet helt avgjort, länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljö- domstolen. Till Hallandsposten uppger Peter Fornstam att man inte vet än hur man ska agera. Men att politikerna är fel ute, slår han fast (HP 18/5).

Och Peter Fornstam har många på sin sida. Reaktionerna har tidi- gare varit mycket starka mot kommunens beslut att inte bevilja bygglov till verandan.

På Facebook finns gruppen ”Vi som vill ha kvar Bull’s veranda” med nära 6 000 medlemmar och det har skapats en namninsamling för att förmå beslutsfattarna att ändra sig och låta verandan vara kvar.

Här kommer ledarsidans konklusion. Under en längre tid har Halmstads stadskärna utarmats när butik efter butik har gått i konkurs. Den negativa utvecklingen har ytterligare förstärkts de senaste månaderna på grund av coronakrisen.

Men det är inte bara butiker som är viktiga för city. Ett stort utbud av krogar, restauranger och nattklubbar är viktigt för att ytterligare stärka stadskärnans attraktivitet. Men det finns också lagar och regler som måste följas. Det ska helt enkelt vara lika för alla, oavsett om du är en stor eller liten entreprenör.

För att tala klarspråk, The Bulls glasveranda är ett undantag och för att inte gynna en näringsidkare framför andra får den helt enkelt inte vara kvar.

Men i det här sammanhanget hade det varit klädsamt att representanter för den styrande Alliansen tydligare försvarade kommunens hantering kring The Bulls veranda för att på samma gång peka på hur stadens centrum ska se ut i framtiden.

Det är inte kommunens uppgift att själv driva kommersiella verksamheter i city. Däremot borde Halmstads kommun vara en mer aktiv part i att göra stadskärnan mer attraktiv så att fler människor lockas dit.

Förvisso pågår det nu ett planarbete för att ta ett samlat grepp om miljön runt Lilla Torg, men det går alldeles för långsamt, trots förra veckans besked om ett bilfritt torg i sommar.

Det duger inte att planera för stadskärnans framtid när den nu läcker som ett såll och håller på att sjunka. Det behövs action – nu.