I centrum. Centerpartiets Annie Lööf vid inledningen av partiets stämma under torsdagen.
I centrum. Centerpartiets Annie Lööf vid inledningen av partiets stämma under torsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Problem och möjligheter i den smala mitten

Januarisamarbetets kollaps har försvagat Centerpartiets förhandlingsposition, eftersom Liberalerna nu förespråkar en borgerlig regering.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Folket vill ha den breda mitten, sade C-ledaren Annie Lööf i en intervju i Expressen för ett par veckor sedan (9/9). Där slog hon ännu en gång fast att partiet inte tänker välja block eller slå sig i lag med något av ytterkantspartierna – den linje som gjort att Lööf kallats "nej-drottningen".

När Centerpartiet i helgen samlas för en "halvdigital” stämma tycks uppslutningen bakom strategin vara bred. Och ur vissa synvinklar är det lätt att förstå. Annie Lööf är populär, partiet går relativt bra i opinionen – C har 8,9 procent i den sammanvägda mätningen – och har fått igenom en del reformer genom januarisamarbetet med regeringen.

ANNONS

Samtidigt är inte bokslutet färdigt. Sommarens regeringskris fick Liberalerna att lämna samarbetet, och det är inte givet att regeringens höstbudget röstas fram i riksdagen. Flera av januariavtalets viktiga reformer har vattnats ur, skjutits ner eller avvecklats.

Januarisamarbetets kollaps har också försvagat Centerpartiets förhandlingsposition, eftersom Liberalerna nu förespråkar en borgerlig regering. Som Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron skriver (23/9) kommer inte heller S och M att ändra sig angående samarbete med varandra, vilket gör partiets parlamentariska strategi bekymmersam. Barth-Kron pekar också på att Socialdemokraterna inte vill eller kommer att helt utesluta Vänsterpartiet från inflytande. Den breda mitten är just nu smal.

Ett annat bekymmer är att andra partier flyttar fram positionerna i landsbygdsfrågor. C har av tradition ett starkt förtroende på området, men det har urholkats av det nära samarbetet med Miljöpartiet. Trots att januariavtalet innehöll tydliga formuleringar om stärkt äganderätt i skogen och reformerat strandskydd har resultatet varit magert eller till och med negativt.

Efter regeringskrisen i somras fokuserade Centerpartiet på just dessa punkter som villkor för ett förnyat stöd för Stefan Löfven. Men uppgörelsen fick backning i Miljöpartiets partistyrelse och är nu i politiskt limbo.

Centerpartiets utspel om en landsbygdssatsning under torsdagen kan ses som ett led i försöket att behålla landsbygdsväljare som överväger ett skutt över blockgränsen. Men ska partiet lyckas måste bromsklossen MP flyttas.

ANNONS

En möjlig lösning är att använda regeringskrisen och en ny S-ledare för att driva Miljöpartiet ut ur regeringen. MP skulle förlora viktiga poster och inflytande, men skulle samtidigt kunna fokusera mer helhjärtat på klimat- och miljöfrågorna inför valåret. Centerpartiet skulle ha lättare att samarbeta med en renodlad S-regering, och inte bara i landsbygdsfrågorna.

Det löser inte upp de parlamentariska knutarna på längre sikt, och förändrar inte att en samling kring "den breda mitten” ser mer eller mindre omöjlig ut. Men det skulle skapa större manöverutrymme inför valet, och det är kanske allt Centerpartiet hoppas på.

ANNONS