Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Inget att rekommendera i dessa tider. Men i politiken är det annorlunda. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Mattias Karlsson: Politiska handslag är inte smittsamma

Budgetbeslutet för nästa år skjuts upp till hösten. Det är i sig ingen större sak, men ställd inför den värsta krisen på länge borde Halmstads politiker visa att de gemensamt kan ta ansvar för kommunen.

Det här är en ledarartikel. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Den pågående coronakrisen drabbar alla, inte minst landets kommuner som utgör en mycket stor del av välfärden. Krisen innebär att den kommunala ekonomin är satt under mycket hård press, och det kommer den troligen att vara för lång tid framöver. Halmstads kommun är det i avseendet inget undantag.

För att redan nu förekomma dessa problem bjöd Alliansen i Halmstad i slutet av mars in alla partier i kommunfullmäktige till ett budgetsamarbete. Responsen blev sval från den rödgröna oppositionen.

Efter att Alliansen i mitten av april meddelade att man går vidare med det parti som tackat ja, Sverige- demokraterna, så gjorde Centerpartiet plötsligt helt om. Beslutet att bara samarbeta med SD var inte förankrat internt i partiet, vilket innebar att Alliansen sprack i budgetfrågan. Kanske var det lika bra, för Sverigedemokraterna i Halmstad har tidigare inte varit ett parti att lita på.

Detta bekräftades också på torsdagens nedbantade fullmäktigemöte där nästa års budget blev föremål för debatt under den inledande frågestunden för ledamöterna. SD-ledaren Fabio Ishaq tog upp det uteblivna samarbetet och krävde svar från Centerpartiets Jenny Axelsson på hur man nu ska lösa budgeten.

Svaret från Axelsson blev kort och gott att Alliansen lägger fram en egen budget i höst, vilket Hallandsposten rapporterar om på nyhetsplats. Fabio Ishaqs svar gav därefter tydligt besked om att SD varken aktivt eller passivt kommer att stödja en sådan budget. Alliansen är med andra ord tillbaka på ruta ett.

Det är i grunden inget som hindrar att man tar budgeten till hösten, så har man traditionellt gjort tidi- gare i Halmstad. Däremot är det illavarslande att man i dagsläget inte får till någon form av politiskt samarbete över blockgränsen i ett läge där kommunens kostnader sannolikt rusar iväg.

Ingen vet hur länge coronakrisen kommer att vara eller hur mycket den kommer att påverka den kommunala ekonomin. Men politiska handslag är inte smittsamma, det handlar bara om att lägga ner stridsyxorna och komma överens om de stora dragen i budgeten.

Det som är viktigt nu är att så långt som möjligt freda de viktigaste områdena i välfärden, som skola och omsorg. För Halmstads del borde det även vara aktuellt att börja ta av den så kallade resultatutjämningsreserven som ska användas för sämre tider. Den tiden är här.