Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På behörigt avstånd står Ronny Löfquist (S), Tommy Edenholm (KV), Lisa Mogren (V) och Bengt-Åke Torhall (L) framför den del av Staffansbo där det kan bli nya bostäder. Bild: Isabel Bark
På behörigt avstånd står Ronny Löfquist (S), Tommy Edenholm (KV), Lisa Mogren (V) och Bengt-Åke Torhall (L) framför den del av Staffansbo där det kan bli nya bostäder. Bild: Isabel Bark

Mattias Karlsson: Politiken kan skingra de mörka molnen över Hylte

Politiken är den kraft som kan vända den negativa utvecklingen i Hylte. När Framtid Hylte nu har presenterat sitt budgetförslag kan det vara ljuset som ger hopp om framtiden för Hylte kommun.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal. Här kan du läsa fler ledarartiklar.

Det hänger mörka moln över Hylte kommun, befolkningen minskar och en viktig arbetsgivare för kommunen har nyligen meddelat att man kommer att halvera sin produktion i Hyltebruk. Som om det inte är nog är persontågen genom kommunen hotad och under året har coronapandemin satt ett hårt tryck på både verksamheterna och ekonomin.

När det politiska styret Framtid Hylte presenterade sitt budgetförslag för nästa år var kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) tydlig med vad som gäller.

”Det här är den tionde budgeten jag har varit med och jobbat fram sedan 2011, och detta är den svåraste och framför allt mest osäkra budget någonsin kopplat till det läge som vi befinner oss i”, sa han inledningsvis.

Totalt beräknas kommunens ekonomi för nästa år innebära minskade skatteintäkter på drygt 20 miljoner kronor. Omvänt innebär coronakrisen ökade utgifter på mellan 11 och 14 miljoner kronor på grund av en högre arbetslöshet och ett ökat behov av vård och omsorg.

Sammantaget tappar alltså kommunen mellan 30 och 35 miljoner i nästa års budget. Detta ekonomiska tapp vägs förvisso upp av statliga bidrag, men på totalen blir det ändå en förlustaffär eftersom Hyltes extra statsbidrag för nästa år ligger på cirka 20 miljoner kronor. I runda slängar behövs alltså runt 15 miljoner extra för att få ihop en budget som motsvarar 2020 års budget.

Hur gör man då? Ett par lösningar finns i att antingen höja skatten eller att ta av undanlagda reserver. Men Framtid Hylte har hittat en tredje, något kreativ, lösning. Man sänker helt enkelt kravet på att budgeten ska gå med överskott. Det budgetförslag som Framtid Hylte lägger fram är en budget i balans, och med mindre marginaler.

Trots dessa förutsättningar var det inga dystra miner från de fyra företrädarna för Framtid Hylte under onsdagens budgetpresentation. Ronny Löfquist (S), Bengt-Åke Torhall (L), Tommy Edenholm (KV) och Lisa Mogren (V) visade sig tvärtom vara optimistiska.

Anledningen finns framför allt i de konkreta satsningar för att skapa tillväxt i kommunen som presenterades. Förutom att man lägger extra resurser på att få fler i arbete lyfte det politiska styret fram en rad bostadsprojekt som ska öka inflyttningen till kommunen.

Många av projekten är kända sedan tidigare, som till exempel Marknadsplatsen i Torup där det under nästa år finns 24 hyreslägenheter klara för inflyttning. Andra bostadsbyggen planeras i Unnaryd och i det som kallas för Parkstaden i Hyltebruk.

Utöver det vill Framtid Hylte nu förbereda för nya tomter i ett attraktivt bostadsområde i Hyltebruk, nämligen Staffansbo. I den hörnan av området som är obebyggt äger kommunen marken och det finns redan en färdig detaljplan som möjliggör en relativt snabb projektering av området.

Dessutom aviserade det politiska styret att man vill dra igång planeringen av två nya områden för bostäder och verksamheter i Torup.

Syftet är självklart att Hylte ska få fler invånare, och på sikt därmed vända den negativa befolkningsutvecklingen.

Att lägga en budget är ingen raketforskning, det gäller att få ihop intäkter med utgifter. Svårigheten uppstår när antingen intäkterna minskar eller utgifterna ökar. Då gäller det att agera. För Hylte kommun finns den största utmaningen i att man förlorar intäkter genom en minskad befolkning.

Ser man på befolkningsutvecklingen det närmaste decenniet pekar den stadigt neråt med ett tapp på cirka 400 invånare fram till 2030 om man inte gör något.

De planerade bostadsprojekten kan man i det avseendet se som en demografisk mjuklandning som innebär att befolkningskurvan inte pekar lika brant neråt.

Politiken är den kraft som kan skingra de mörka molnen över Hylte. För Framtid Hylte gäller det nu att vara ljuset som ger hopp om framtiden i Hylte kommun.

Dörrarna behöver öppnas för fler Hyltebor – med nya jobb och framför allt nya bostäder.