Vad är det som händer bakom polishusets väggar?
Vad är det som händer bakom polishusets väggar? Bild: Anderas Apell

Polisens varumärkesbyggande är ett hot mot samhället

Vi lever i en tid där det blir allt vanligare för poliser att lägga upp inlägg på sociala medier om lyckade tillslag och insatser samtidigt som journalister får det svårare att ta reda på vilka brott som faktiskt har begåtts.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

En ledare på Hallandsposten om att legalisera cannabis väckte stora reaktioner i början av augusti. En polis i Halmstad hörde av sig till tidningen och menade att ledaren givetvis ”kommer att leda till ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver”.

I ett samtal med polisen framkom också att konsekvensen av ledarartikeln kunde bli att han skulle bli mer kortfattad vid kontakt med tidningen och att han skulle bli mer noga med vem han pratar med. En åsikt framförd på ledarplats i Hallandsposten skulle alltså innebära att tidningens nyhetsarbete försvåras.

Detta är mycket bekymmersamt eftersom det i förlängningen skulle drabba medborgarna som inte skulle få en lika bra rapportering om vad som faktiskt händer i samhället. Visserligen var detta bara en enskild polis som gav uttryck för denna åsikt.

ANNONS

Ändå är det viktigt att belysa det faktum att polisen som helhet har en mycket viktig uppgift att vara öppna och transparenta gentemot medierna. Och tyvärr har utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren när det gäller polisens kommunikation till journalister.

Det visar en ny forskningsrapport, ”Hur hanterar polisen journalister”, från Linköpings universitet skriven av Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap, och Ossian Grahn, journalist och jurist. Rapporten bygger på intervjuer med 62 journalister och 30 polisanställda. En bärande slutsats från studien är att chefer och kommunikatörer inom polisen aktivt försöker styra mediernas rapportering av både händelser och polisens egen verksamhet.

”Jag menar att det finns problem som är så allvarliga att de på sätt och vis är systemhotande”, säger Stefan Holgersson till tidningen Journalisten.

Visserligen uppger många journalister att de har lätt för att göra intervjuer med poliser när det handlar om en nyhet eller ett budskap som polisen vill förmedla. Dessutom finns det stor förståelse hos journalister att Polismyndigheten inte kan lämna ut viss information. Men utöver det upplever journalisterna mestadels problem och svårigheter i deras arbete med polisen.

Ett genomgående tema är att många journalister menar att det råder ett osunt maktförhållande gentemot polisen. Det är ofta polisen som sätter agendan och blir en slags redaktör för vilka brott och för vilka nyheter om polisen som det ska rapporteras om.

ANNONS

Inte minst vill polisen själv förmedla en positiv bild av sitt eget arbete och visa hur duktiga de är. I rapporten har man gjort en analys av 800 artiklar och 4 000 kommentarer från polisens egna kanaler som visar att denna rapportering förmedlar en helt och hållet positiv bild av polisens verksamhet.

”De som i kommentarsfälten ställer kritiska frågor eller uttrycker kritik mot polisen blir ofta hårt angripna och ifrågasatta av andra följare”, står det i rapporten. Många journalister ser det också som problematiskt när en myndighet med stor makt ägnar sig åt envägskommunikation.

Det övergripande syftet är så klart att stärka och skydda polisens eget varumärke. Men till vilket pris?

Polisen har en otroligt viktig roll i samhället i att upprätta ordning och säkerhet för landets medborgare. Av detta följer ett viktigt ansvar att polisen agerar så att den kan förtjäna sin legitimitet och sitt förtroende. Att frisera och filtrera information till medierna är i längden inte är en bra kommunikationsstrategi för polisen. Ytterst finns polisen till för medborgarna, inte för sitt eget bästa.

Vi lever i en tid där det blir allt vanligare för poliser att lägga upp inlägg på sociala medier om lyckade tillslag och insatser samtidigt som journalister får det svårare att ta reda på vilka brott som faktiskt har begåtts. Det borde inte vara polisens uppgift att agera grindvakt och styra över vilken information som ska nå medborgarna.

ANNONS

Polisen måste tänka om, och bli mer ärliga och öppna med vad som sker i samhället och hur deras eget arbete fungerar. Det är bara så vi på sikt kan bekämpa kriminalitet och brottslighet samtidigt om medborgarna har ett stort förtroende för polisen.

ANNONS